İSTANBUL, () İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 13 Mayıs günü günü Soma'da yaşanan maden felaketi ile ilgili bir ön rapor hazırladı. Ön rapora göre, madende çıkan yangının nedeni üretim zorlaması olarak gösterilirken, "Ocakta muhtemelen TKİ’nin eski imalatına girilmiştir. Burada toprak daha gevşek ve kızışma çoktur" denilerek, maliyetin TKİ’nin başka ocaklarında 130 dolar civarında iken burada 24 dolara inmesinin yaşanan kazanın habercisi olduğuna dikkat çekildi.
Kömür yangını takiben göçük ve karbonmonoksit zehirlenmesinin meydan geldiği belirtilen raporda, "Burada çok açık suçlu özelleştirme politikaları, rödovans sistemi ve güvencesizleştirme politikalarıdır. İhmaller zinciri ortadadır. Fakat en net şekilde dayanacağımız husus önümüzdeki günlerde Maden Mühendisleri Odası’nın açıklayacağı rapor olacaktır" ifadelerine yer verildi.

"HER GÜN 8-10 İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYORUZ"
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, önümüzdeki hafta işçilerin ismini ve yaş bilgilerini açıklayacağını belirtildi.
Katliamın meydana geldiği ocağın sendikalı, sigortalı işçilerin çalıştığı bir ocak olduğuna vurgu yapılarka, "Yani görece en güvenceli işçilerin çalıştığı büyük bir işletmedir. Bu durumun işçi sınıfının çalıştığı koşulları ortaya koyması bakımından önemli olduğunu düşünüyoruz. Unutmayalım 2013 yılında da tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 1235 işçi yaşamını yitirmişti. Ülkemizde her gün 8-10 işçinin öldüğünü düşünüyoruz... Unutmayalım Yatağan’da özelleştirmeye karşı yine aynı sendikaya üye olan işçiler aylardır direnişteler. Direnişlerinin de sebebi bugün daha iyi anlaşılabileceği gibi Yatağan’ın Soma olmamasıdır..." denildi.
Ön raporda, başta 4857 Sayılı İş Kanunu olmak üzere çalışma yasalarının işçi lehine yeniden düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki bütün engeller kaldırılması gerektiğine dikkat çekildi.

GK(HE)