HAKKARİ Sağlık Müdürü Erkam Tüzgen, 20 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Hastalığın yaygın ve ölümcül olduğunu belirten Tüzgen, dünyada 50 milyon KOAH hastası olduğunu ve her yıl 3 milyon kişinin bu hastalıktan yaşamını yitirdiğini söyledi.
Hakkari Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen KOAH ile ilgili sunuma katılan Sağlık Müdürü Tüzgen, bu hastalığın en belirgin özelliğinin ilerleyici nefes darlığı olduğunu belirterek, yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri olduğunu ve çok sayıda insanın ölümüne neden olduğunu kaydetti. Tüzgen konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"Hava yollarının uzun süreli tıkanmasına bağlı olarak solunumun zorlaşması olarak tarif edebileceğimiz bir hastalıktır. KOAH’a toz, duman, tezek yakıtı, kapalı ortam hava kirliliği de sebep olmakla birlikte dünyada ve ülkemizde en sık sebebi sigara kullanımıdır. Dünyada tahmini 50 milyon KOAH hastası var ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor. KOAH aynı zamanda yurdumuzda en çok ölüme sebebiyet veren üçüncü hastalık. Yurdumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden 1’inin KOAH’lı olduğu düşünülüyor, tahmini 3 milyon hasta bulunmakta. Ancak tespit edilen, yani hekime başvuran hasta sayısı beklenen sayının 10’da biri. Yani 10 KOAH hastasından 9'u tespit edilememiş durumda."
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Hastalığın, basit ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi ile teşhis edilebildiğini dile getiren Tüzgen, "Tespiti arttırabilmek ve tedaviye erken başlayabilmek amacıyla özellikle 40 yaş üstündeki vatandaşlarımızdan uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetlerinden herhangi biri bulunanların göğüs hastalıkları uzmanına başvurup 'nefes ölçüm testi' yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyoruz. Erken teşhis ve tedavi hastalığa bağlı sakatlık ve ölümleri azaltacaktır"dedi.