Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), () - AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, Hollanda RTL 4 kanalı sunucularından ünlü mutfak şefi ve gurme Rene Pluijm, Ege Bölgesi'nin yöresel yemekleriyle ilgili dört gün boyunca çekim yaptı. Türk yemeklerine hayran kaldığını söyleyen Pluijm, "Gastronomi benim için lüks mekanlarda değil, doğal ortamda ve kendi özünde yaşanmalı. Doğal ve yaşayan tatlar yenmeli. Yaşadığınız bölgede zenginliğin farkında olmadığınızı düşünüyorum. Ege'nin tatları ve yedikleriniz ile çok şanslısınız. Program çekimleri dışında ileriki tarihlerde mutlaka tekrar gelmek ve Ege mutfağını çok daha fazla incelemek isterim" dedi.
Kuşadası Sealight Resort Hotel sponsorluğunda ilçeye gelen ünlü mutfak şefi ve gurme Rene Pluijm, 'Pluim's ile dünya tatları' (Pluijm's Eetbare Wereld) programı için başta Kuşadası olmak üzere Ege Bölgesi'nin yerel lezzetlerini tanıma fırsatı buldu. Şef Pluijm ve ekibi, Gürsel Tonbul Organik Tarım Çiftliği'nde dutun dalından toplanıp suyunun çıkartıldığı aşamayı görüntüledi. Bölgedeki tarihi ve ören yerlerini gezen şef Pluijm ve ekibi, ardından Kuşadası Belediyesi'nin geleneksel hale getirdiği Tuğrul Şavkay Yöresel Yemek Yarışması'nda birinci olan ev hanımı Şerife Atınç'ın evine konuk oldu. Birinciliğe seçilen Fodula yemeğinin yapılış aşamalarını da görüntüleyen ekip, Yayla Mahallesi'ndeki hayvan yetiştiricilerini ziyaret etti. Ekip, yol kenarındaki kasap ve restoranlarda da çekimler yaptı. Seferihisar'daki ev yemekleri pazarını gezen ünlü şef, program formatı gereği çekimlerin dördüncü gününde kendisi mutfağa girdi. Yapımını gördüğü yemekleri kendi bilgisi ve dünyanın çeşitli ülkelerinde gördüğü tatlarla buluşturdu. Şef Pluijm, aralarında Kuşadası Belediye Meclis Üyesi ve SKAL Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Canan İnanç, Yemek yarışması birincisi Şerife Atınç ile Sealight Resort Otel misafirleri arasından seçilen 8 kişiye hünerlerini sergiledi. Ege Bölgesi'nde yumurta kırılarak yapılan sarmaşık yemeğini kıyma ile pişiren Rene Pluijm'in, enginar, iç bakla ve kuzu pirzola yemeklerini dut sızması ile hazırladığı sosla servis ettiği ana yemek beğeni topladı. Yemekleri tadan misafirlerden her yemek için ayrı ayrı yorum alan Pluijm, ülkesinde de aynı lezzetleri yapacağını söyledi.
OTEL AŞÇISI İLE AYNI OYU ALDI
Şef ve gurme Pluijm, daha sonra yemeğe davet edilen 8 misafir karşısında otel aşçısı Adem Külhaş ile yarıştı. Yapılan oylamada iki şef de eşit oy aldı. Dünyanın bir çok ülkesini gezdiğini, yöresel yemekler ve tatlar aldığını ifade eden Rene Pluijm, Ege bölgesinin doğadaki ot ağırlıklı yemek ve zeytinyağlılarına hayran kaldığını söyledi. Rene Pluijm, "Gastronomi benim için lüks mekanlarda değil, doğal ortamda ve kendi özünde yaşanmalı. Doğal ve yaşayan tatlar yenmeli. Yaşadığınız bölgede zenginliğin farkında olmadığınızı düşünüyorum. Ege'nin tatları ve yedikleriniz ile çok şanslısınız. Program çekimleri dışında ileriki tarihlerde mutlaka tekrar gelmek ve Ege mutfağını çok daha fazla incelemek isterim" dedi.
EGE MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITACAK
Hollandalı ekibe 4 gün boyunca eşlik eden Sealight Resort Hotel Genel Müdür Yardımcısı Necla Açık Nicoara, Ege Mutfağı'nın tanıtımı için önemli bir fırsat yakaladıklarını belirterek "Şefin 'Pluijm's Eetbare Wereld' programı sadece Hollanda'da değil, dünyanın bir çok ülkesinde yakından takip edilen bir program. Ege Yöresel yemeklerinin yer alacağı program 23 Mayıs'ta RTL 4 kanalında saat 16.05'te yayınlanacak. Şef özellikle otlar ile hazırlanan mükemmel yemeklerimize bayıldı" dedi.
Ege mutfağını, dünya mutfağı ile buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Kuşadası Belediyesi Meclis Üyesi Canan İnanç "Turizmin geliştirilmesi ve çeşitlenmesinde ilk sıralarda yer alan Gastronomi'nin yeni trendi otantik ve tamamen yerel olan mutfakların hatırlanması ve onurlandırılmasını kapsıyor. Bizlerde Kuşadası Belediyesi olarak 'Dünya Kuşadası'nı Konuşacak' adı altında başlattığımız turizm çalışmalarımıza, unutulmuş gibi görünen yüzyılların birikimi ve kültürüyle oluşmuş gözbebeğimiz lezzetleri ve mutfak sanatımızı, Dünya mutfaklarıyla ve şefleriyle tanıştırarak hak ettiği platformlarla buluşturmaya ve gurmelerin seyahat planlarına tercih noktası oluşturmaya çalışacağız" diye konuştu.

LS(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)