Tufan HAMARAT/ İZMİR, () - İZMİR'in Gaziemir İlçesi'nde, faaliyette olmayan kurşun fabrikasının bahçesindeki nükleer atıklarla ilgili, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl üyeleri, fabrika yakınındaki Karabağlar İlçesi Aydın Mahallesi'nde yaşayanları bilgilendirdi, sorunlarını dinledi. Fabrikanın yakınındaki evlerde oturan mahalle sakinleri, atıklar nedeniyle çeşitli rahatsızlık yaşadıklarını öne sürdü. Firmaya açılan davanın devam ettiğini kaydeden avukat Arif Ali Cangı, mahallede yaşayanların da firmadan davacı olmalarını istedi.
İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde 70 dönümlük arazide 70 yıl faaliyet gösterdikten sonra Torbalı'ya taşınan, ancak kurşun üretiminden çıkan radyoaktif atıklarını toprağa gömen kurşun fabrikasının yakınındaki Aydın Mahallesi Muhtarı Ali Mert'e ait kahvehanede, saat 19.30'da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl üyeleri basın açıklaması yaptı. Dünya Çevre Günü nedeniyle bölgeye dikkat çekmek istediklerini dile getiren partililer, açıklamaya mahallede yaşayanları da davet etti. Ancak 7 bin 500 kişinin yaşadığı mahalleden katılım az sayıda oldu. Partinin İzmir Eş Sözcüsü Osman Doğan, Gaziemir ve Karabağlar ilçelerinde yaşayanların sağlıklarının tehlikede olduklarını savundu. Basın açıklamasını Eş Sözcü Sevgi Çifter Yaptı. Çifter, "Böyle günlerde kutlama açıklamalarının yapılması beklenir. Ancak Türkiye'de yaşanan çevresel ve ekolojik yıkım nedeniyle kutlama cümleleri kurmaktan çok uzaktayız. Şuanda Türkiye'de çevre ve ekoloji düşmanı bir hükümet iş başında. Yönetiminde bulundukları belediyeler de zihniyet olarak onlardan farklı değiller. Hükümetin doğaya, çevreye ve insana nasıl değer verdiğini Soma'da 301 maden işçisini kaybederek gördük" dedi.
DAVA SÜRÜYOR
Firmaya karşı açtıkları davanın devam ettiğini ve duruşmanın 9 Eylül'de yapılacağını hatırlatan Avukat Arif Ali Cangı, mahalle sakinlerinden de firmadan şikayetçi olmalarını istedi. Parti üyesi de olan Cangı, "Söz konusu arazinin çevresindeki tel örgüde 'Dikkat nükleer tehlike' levhası var, ancak arazide keçiler otluyor. Bu tabelayı asanlar kendilerince sorumluluktan kurtulmuş oldu. Burada bulunan nükleer atıklar ve arsenik, cıva ile kurşun gibi diğer atıklar, kanser yapıcı ve hala orada duruyor. Biz sessiz kalırsak o atıklar, orada kalacak. Açtığımız davanın duruşması geçtiğimiz günlerde yapıldı ve 9 Eylül'de bir duruşma daha yapılacak. Ben kişisel olarak davacıyım, ancak yetmez. Burada yaşayanların da davacı olması gerekiyor. Burada yaşayanların sağlık problemi yaşayanların bunları anlatması gerekiyor" dedi.
MAHALLEDE YAŞAYANLAR ENDİŞELİ
Atığın bulunduğu alanın yakınındaki mahallede yaklaşık 30 yıldır yaşadığını aktaran Makbule Kaya (64) çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele ettiklerini kaydetti. Bir diğer mahalle sakini Sibel Taban (30) da kuzeni 21 yaşındaki Gamze Taban'ın yıllardır derisinde hastalık olduğunu bunun tanısının konamadığını ve tedavisinin de olmadığını ileri sürdü. Bir çok kadının düşük doğum yaptığını da belirten Sibel Taban, yetkililerden önlem almasını istedi. Basın açıklamasının ardından parti üyeleri, kendilerini dinlemeye gelen mahalle sakinlerini bilgilendirdi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa da sağlık sorunu olan mahallelinin şikayetlerini dinledi.

TH (YY/RT) (FOTOĞRAFLI)