Mustafa BAĞDİKEN/ İZMİT(Kocaeli), ()- DİYARBAKIR'da Elazığ karayı yolu üzerinde 2012 yılı Haziran ayında temeli atılan ve bugüne kadar yaklaşık 9 milyon euro harcama yapılan, Türkiye'de tek tıbbi gaz tesisat sistemleri boru üretimi yapacak Tıbbi Gaz Boru Fabrikası inşaatı, Dünya Bankası'nın daha önceden taahhüt ettiği krediyi 'Riskli bölge' gerekçesiyle vermemesi nedeniyle çıkmaza girdi. Omega Mühendislik Makine Sanayii Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Dara Atilla Aras, Ortadoğu'ya da ihracat yapması planlanan, kaba inşaatı biten fabrikanın tamamlanması için yeni kredi arayışına girdiklerini ve mutlaka tamamlayacaklarını söyledi.
HÜKÜMET TEŞVİĞİ İLE GİTTİLER
Dara Atilla Aras, daha önce Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde yatırımları bulunduğunu, ancak Güneydoğu'daki yapılacak yatırımlar için hükümetin teşvik ve vergi kolaylığı sağlaması, kendilerinn de Diyarbakırlı olması nedeniyle burada yatırım yapma kararı aldıklarını söyledi. Halen Kocaeli'de de işleri olan ve yakınlarının büyük bir bölümü burada yaşayan Omega Mühendislik Makine Sanayii Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Dara Atilla Aras, bu yatırım için dünya çapında araştırma yaptıklarını anlattı. Aras, toplam 50 bin metrekarelik alan üzerine kurulan fabrikanın tıbbi gaz tesisat sistemlerinde kullanılacak boru üretimi yapacağını, inşaatın yüzde 75'i tamamlandığında 2013 yılı sonu itibarıyla Dünya Bankası'nın yatırımın yüzde 25'i oranında kredi sözü verdiğini belirterek şöyle devam etti:
"TÜRKİYE VE ORTADOĞU RİSKLİYMİŞ"
"Fabrikanın temelini 2012 yılı Haziran ayında büyük bir heyecanla attık. Burada, şu anda yapılmakta olan veya yapılacak tüm hastanelerde kullanılacak tıbbi borular üretilecek. Ayrıca başta Ortadoğu olmak üzere birçok ilkeye de ihracatı yapılacak.  Halen hastanelerde kullanılan bu ürünler ithal ediliyor.  Dünya Bankası, Diyarbakır'a da ilk kez bu fabrika için kredi taahhüdünde bulundu.  Ancak Omega Grup olarak Dünya Bankasıyla yapmış olduğumuz protokol ve anlaşmaya rağmen  taahhüt ettikleri miktarın arkasında durmadılar. Yatırımımıza total bedelin  yüzde 25'i kadar  kredi taahhütleri vardı. Normalde yılbaşında verilmesi gereken bu kredi çeşitli gerekçelerle geciktirildi. Son yaptığımız görüşmede Türkiye'nin ve Orta Doğunun istikrarsızlığı ve 'riskli bölge' olduğunu göz önüne aldıklarını belirterek, böyle bir basiretsiz bir gerekçe ile bazı projelerin kredibilitesini düşürdüklerini bildirdiler.  Bu nedenle bölge ve Diyarbakır için ciddi bir fabrikanın yapımı yarıda kaldı. Ancak ne pahasına olursa olsun  biz bu yatırımımızı tamamlayıp hayatta geçireceğiz."
Toplam 12 milyon euro'ya mal olması planlanan ve şu ana kadar yaklaşık 9 milyon eura harcanan Tıbbi Gaz Tesisat Boru Fabrikası'nın 30 dönümü açık, 20 dönümü kapalı toplam 50 dönüm arazi üzerinde kurulmakta olduğunu da söyleyen dara Atilla Aras şöyle devam etti:
ARAYIŞLAR DEVAM EDİYOR
"Tesisin tamamlanması için yeni arayışlar içindeyiz ve mutlaka bitireceğiz. Dünya Bankası kredi taahhüdünü yerine getirmiş olsa, tesis bu ay açılmış ve şimdi 460 kişi çalışıyor olacaktı. Krize rağmen büyük kararlılıkla bu fabrikamızı  tamamlayacağız.  En geç 1 yıl içinda fabrikada üretime geçilmiş ve ihraç ürünleri de gönderilmeye başlanmış olacak. Buna inanıyoruz ve kararlıyız."