Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), ()- İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ne bağlı Türkönü Köyü'nde, DSİ tarafından yapılan yeraltı sulama kanalı çalışması sırasında Helenistik Döneme ait, 2 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen oyulmuş kaya üzerine oturtulmuş süslü ve kabartmalı dört toprak lahit bulundu.

DSİ tarafından Beydağ Barajı'ndan Küçükmenderes Ovası'nın sulanması için yapılan yeraltı sulama kanalı çalışmaları sırasında tarihi buluntulara rastlandı. Bunun üzerine çalışmalar durdurulup, Ödemiş Müze Müdrürlüğü'ne bilgi verildi. Müze Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı incelemede buluntuların Helenistik Dönem'e ait oyulmuş ana kaya üzerine oturtulmuş, pişmiş topraktan kabartmalı dört süslü lahit olduğunu belirledi. 2 bin 300 yıllık olduğu tehmin edilen lahitlerin içinden seramik objeler ve yakılan ölülerin külleri çıktı. Mezarlardan çıkan küller ve seramik objeler müzeye taşınırken, lahitler korumaya alındı.

Emekli arkeoloji profesörü Veli Sevin, Ödemiş Müzesi'nen yaptığı çalışmalara gönüllü olarak destek verdiğini belirterek, "Bu çalışmalardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde Türkönü Köyü'nde Antik Neikeia Kenti'nde yapıldı. DSİ'nin sulama kanalı çalışmalarında, iş makineleri bir kaç mezarı tahrip etti. Bunun üzerine Ödemiş Müze müdürlüğü olaya hemen müdahale edip, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle kurtarma kazılarında bulundu. Neikeia, doğu Küçük Menderes Havzası'nın en büyük antik kentlerinden birini oluşturmaktadır. M.Ö. 2'inci yüzyıllarda başlayıp M.S. 4 yüzyıllara kadar yaşamını sürdürmüştür. Tiyatroları, kiliseleriyle, tapınaklarıyla büyük bir antik kenttir. Bu kentin eteklerin de geniş alana yayılmış mezar kalıntıları bulunmaktadır. 2013 bahar aylarında Kaymakçı yolu üzerinde yine DSİ bir kanal kazısı sırasında, aynı alanda benzeri ama biraz daha farklı olarak Roma antik çağlarına ait iki mezar ortaya çıkarılmıştı. Bu yeni durum da ise 4 mezar karşımıza çıkmıştır. Ana kaya oyulmuş, bunun üzerine pişmiş topraktan kabartmalı süslü lahitler oturtulmuş. Bu lahitlerin içinde yakılarak gömülen cesetlerin külleri yerleştirilmiştir. Sadece yakılarak gömülen kişilerin bu mezarlıklarda yer alması ilginç bir durum. Mezarlarda seramik özellikte buluntular var. Bir kısmı ne yazık ki defineciler tarafından tahrip edilmiş" dedi.

YB(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)