MANİSA Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, aşırı sıcaklar konusunda vatandaşı uyardı. Aşırı sıcakların neden olduğu en önemli sağlık sorununun sıcak yorgunluğu olduğunu söyleyen Dr. Tay, "Aşırı terlemeyle tuz ve su yitirilmesine neden olan sıcak yorgunluğu; en çok yaşlıları, çocukları, şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalarını etkiliyor" dedi.
Aşırı sıcaklarda çeşitli sağlık problemleri yaşanabildiğine dikkat çeken Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, güneşin etkisini en fazla hissettirdiği 10.00 - 16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının gerekli önlemler alınmadığı taktirde insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini bildiren Tay, aşırı sıcaklarda sıcak yorgunluğu, güneş çarpmaları ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların artabileceğini belirterek "Özellikle güneş ışınlarının güçlü olduğu saatler daha fazla risk oluşturuyor. Aşırı terlemeyle tuz ve su yitirilmesine neden olan sıcak yorgunluğu; en çok yaşlıları, çocukları, şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalarını etkiliyor. Çocuk, yaşlı, hamile, aşırı kilolu, açık alanda çalışan, şeker, kalp-damar, beyin, kronik solunum sistemi, karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişiler aşırı sıcaklardan daha fazla etkilenir. Öğlen saatlerinde dışarı çıkılması halinde ince, açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka ile ultraviyole ışınlardan koruyucu gözlük kullanılmalı. Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle vücut mineral kaybına uğrar. Bu nedenle bol sıvı ve sulu besinler tüketilmesi önemlidir. Günde ortalama 3 litre su tüketin. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın. Bu mümkün değilse ayaklarınızı, ellerinizi, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın veya silin" dedi.
Sıcak yaz aylarında beslenmenin önemine de değinen Dr. Tay hafif ve sulu gıdaların tercih edilmesini istedi. Kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmesini tavsiye eden Dr. Tay, "Aşırı yemekten kaçının" dedi.

FOTOĞRAFLI