TÜRK- Japon halkları arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Muğla’nın turizm cenneti ilçesi Bodrum’da 'Japon Bahçesi' kurulması ve 'Türk-Japon Festivali' düzenlenmesi için çalışmalar sürüyor. Osaka Mimarlık Üniversitesi Çevre Düzenleme Departmanı Mimarlık Bölümü Profesörü Masao Fukuhara, CHP’li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret edip, gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Bodrum’da Türk-Japon halkları arasında ilişkilerinin geliştirilmesi için Bodrum Belediyesi ve Osaka Mimarlık Üniversitesi ve Japon-Türk Kültür Değişim Derneği ortak çalışmalara başladı. Bodrum’da bir Japon Bahçesi oluşturulması kararlaştırıldı ve 2014 yılının Haziran ayında 'Türk-Japon Festivali' düzenlenmesi hedeflendi. Japon bahçesi düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapan Osaka Mimarlık Üniversitesi Çevre Düzenleme Departmanı Mimarlık Bölümü'nden Prof. Masao Fukuhara ve Japon-Türk Kültür Değişim Derneği Başkanı Kanji İshimoto Bodrum’a geldi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret eden Prof. Fukuhara, daha önce Almanya, İtalya, Amerika, Fransa, İspanya gibi pek çok ülkede ve son olarak da Eskişehir’de gerçekleştirdiği 'Japon Bahçesi' düzenlemesi ile ilgili bilgi verdi. Başkan Kocadon ve Prof. Fukuhara birlikte Japon Bahçesi olarak düzenlenebilecek arazileri gezdi. Japon örf ve adetlerini, kültürünü yansıtacak olan bahçede, Japon evleri ve kafeteryaları bulunacak.
Çalışmalarına hemen başlayan Prof. Masao Fukuhara, Cumhuriyet Mahallesi’nde 5 dönümlük arazinin, hazırlamayı düşündüğü Japon Bahçesi için çok uygun olduğuna karar verdi. Arazinin konumuna göre çizdiği ilk taslakları Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a gösterdi. Prof. Masao Fukuhara taslak üzerinde değişiklikleri tamamladıktan sonra planı, bahçenin yapımını üstlenecek olan Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne teslim edecek. Bahçede kullanılmak üzere Japonya’dan hiçbir bitki getirilmeyecek, sadece Bodrum’da yetiştirilen bitkiler yer alacak.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon Japon Bahçesi yapımıyla ilgili olarak, şöyle konuştu:
"Türk ve Japon halkları arasındaki ilişkileri geliştirmek adına bu projeyi hayata geçireceğiz. Bahçe, Japon örf ve adetleri ile kültürünü yansıtacak şekilde düzenlenecek. Bu bahçenin hizmete açılmasıyla Bodrumlular huzur bulacakları yeni bir parka sahip olurken Bodrum’a da daha çok Japon turistin gelmesine katkı sağlayacak."
Japon-Türk Kültür Değişim Derneği Başkanı Kanji İshimoto ve eşi Chieko İshimoto da, 2014 Haziran ayında Bodrum’da Türk-Japon Festivali yapılması konusunda Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u bilgilendirdi. Dernek Başkanı İshimoto ve eşi, ziyaret sonrası Başkan Kocadon’a yöresel hediyeler verdi.