Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, () - AFYONKARAHİSAR Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde sürdürülen program kapsamında Dominik Cumhuriyeti'nden gelen 5 kişilik ekibe, deprem ve olası diğer doğal afetlere karşı 'köpekli arama ve kurtarma' eğitimi veriliyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde, 18-20 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilen 3'üncü Uluslararası HOPEFOR Konferansı'nda, Türkiye-Dominik Cumhuriyeti ve Katar arasında 'İnsani Yardım Operasyon Gücü Mutabakat Zaptı' imzalandı. Bu kapsamda Dominik Cumhuriyeti'nden Afyonkarahisar'a gelen 5 kişilik kurtarma ekibine, Afyonkarahisar AFAD Müdürlüğü tarafından köpekli arama-kurtarma eğitimi verilmeye başlandı. 3 asker, 1 itfaiye görevlisi ile 1 sivil savunma personelinden oluşan ekip, 11 Temmuz'a kadar sürecek eğitimde itaat, çeviklik, işaret verme, yönlendirme, enkaz çalışması, arazide tarama ve köpeklerle ilk yardım gibi konularda bilgi alacak. Eğitimin ilk gününde AFAD ekipleri konuk ekibe, eğitim alanı ve program hakkında bilgiler aktardı.
MUTABAKAT ZAPTI YÜRÜRLÜKTE
Eğitimin 7-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirten AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, "5 kişilik ekip, eğitimli AFAD K-9 köpekleriyle çalışacak. Eğitim programı, 2 ülke arasında Kasım 2013'te imzalanan mutabakatta öngörülen faaliyetlerden ilkini oluşturuyor" dedi.
Projenin birkaç boyutu bulunduğuna işaret eden Buldan, "Burada verdiğimiz 'Köpekli Arama Kurtarma' eğitimiyle Dominikli katılımcılara, temel köpekli arama kurtarma becerisi kazandırılması amaçlanıyor. Bu eğitim, Dominik Cumhuriyeti'nin kuracağı 'Köpekli Arama Kurtarma Ekipleri'nin ilk adımını oluşturuyor. Projenin ikinci aşamasında ekiplerimiz Dominik Cumhuriyeti'ne giderek orada eğitim vermeye devam edecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI