MERSİN Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, Gülnar İlçesi'ne bağlı Büyükeceli Beldesi'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne tepki için 3 gün yürüyüş eylemi kararı aldıklarını söyledi. Kırıcı ayrıca, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan vatandaşlara müdahale eden doktorlar hakkında açılan soruşturmaları da kınadı.
Eylem kararıyla ilgili bir açıklama yapan Oda Başkanı Galip Kırıcı, Silifke'den Büyükeceli'ye yürüyüş düzenleyeceklerini söyledi. Santralin devreye girmesiyle sağlığı tehdit eden unsurların ortaya çıkacağını ifade eden Kırıcı, "Bizler nükleer santralin yapılmaması için sokaklardayız. Eğer sağlıkta ciddi sıkıntılar yaratacaksa, çocuklarda lösemi ve tiroit kanseri gibi sorunlara yol açacaksa, çocuklarda zeka ve gelişim bozukluğuna neden olacaksa, genetik hastalara neden olacaksa, çocuklarda oran olarak down sendromunu arttıracaksa, biz sağlıkçılar olarak buna nasıl karşı gelmeyelim" dedi.
Tarihin Çernobil ve Fukuşima'da büyük dersler verdiğini belirten Kırıcı, "Yaşamda kaza her zaman olabilir ama nükleer kazaların sonuçlarının nereye varacağı kestirilemez. Kaç yüz yıl daha insanları hastalandıracağı ya da ne kadar insanı etkileyeceğini bilmek mümkün değil. Bunun yanı sıra atık sorunu da hala çözülememiş. Atıklar milyonlarca yıl saklanmak zorunda. Biz hekimler tiroit kanserleriyle, lösemilerle, genetik hastalıklarla, psikolojik sorunlarla uğraşmak zorunda kalmayalım. Japonya'da olduğu gibi deprem sonrasında yaşanan nükleer felaketten sonra bütün nükleer reaktörleri kapatmaktansa daha başından bunları hiç yapmayalım" diye konuştu.
İLK YARDIM SUÇ İSE HER ZAMAN SUÇ İŞLEYECEĞİZ
Galip Kırıcı, Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan vatandaşlara müdahale eden doktorlar hakkında açılan soruşturmaları da kınadı. Ankara Tabip Odası'na, savcılık tarafından kapatılmak üzere dava açıldığını belirten Kırıcı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Orantısız gücün karşısında 6 gencimizi kaybettik. 11 insanımızın gözünü kaybettik. Ve binlerce insanımız yaralandı. Biz hekimler yanımızda yaralı olduğu zaman ilgisiz davranabilir miydik? Biz tıp fakültelerinden mezun olurken boşuna mı Hipokrat yemini içtik. Bu yaralılara haklı olarak müdahalelerimizi yaptık. Müdahaleleri yaparken de hiçbir kazanç düşünmedik. Görevimizin bu olduğuna inandık. İlk yardım suç ise her zaman suç işleyeceğiz."