MERSİN'de Akkuyu Nükleer Güç Santralleri A.Ş.'nin katkıları ile düzenlenen Uluslararası Doğu Akdeniz Enerji Güvenliği Kongresi gergin başladı.
Radisson Blu Otel'de gerçekleştirilen kongre öncesi otel önünde toplanan yaklaşık 50 Nükleer Karşıtı Platform üyesi, 'Akkuyu'da Nükleer Santral İstemiyoruz' yazılı pankart açtı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı kongreyi ellerinde bulunan 'Nükleer Lobileri değil halkı dinle, 'Rant mı halk mı', 'Nükleer Santral istemiyoruz' yazılı dövizler ile platform üyeleri protesto etti. Bir grup protestocu kongrenin yapılacağı salona girmek için kapıya doğru yöneldiğinde ise güvenlik görevlileri ile protestocular arasında gerginlik yaşandı.
Dün çevrecilerin tepkisi üzerine organizasyonunu yaptığı kongreden çekilen Mersin Toros Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi'nin işbirliği ile hazırlanan ve 3 gün sürecek olan kongrenin açılış konuşmasını yapan Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ali Çağlar, Doğu Akdeniz'de enerji güvenliği konusunun Türkiye'nin de içinde olduğu kritik bir mesele olduğunu söyledi. Birbirleri ile ticaret yapan ülkelerin daha az savaş içinde olmadığının altını çizen Çağlar, "Birbirleri ile ticaret yapan ülkeler birbirleri ile işbirliği içindedir. Doğu Akdeniz şu an barışa en çok ihtiyaç duyulan en fazla istenen yerlerden bir tanesi. Kongrede ele alınacak konuların barışı hızlandırmaya vesile olmasını diliyorum. Yatırımcıların katkılarını merakla bekliyorum" dedi.
Rusya Federasyonu Devlet Nükleer Şirketi Rosatom'un yurtdışı yatırımlarından sorumlu şirketi JSC Rusatom Overseas'in Başkan Yardımcısı Yury Sokolov, WEO-2013 raporuna 2035'te göre küresel enerji talebinin üçte biri oranında yükseleceğini söyledi. Dünyada fosil yakıt oranının 2035 yılında yüzde 82'den yüzde 76'ya düşeceğini belirten Sokolov, "Fosil yakıt sübvansiyonları 2012 yılında 101 milyar dolara ulaşmıştır. Yenilenebilir sübvansiyonlar ile karşılaştırılmış ve reform çabalarına rağmen 2012 yılında 544 milyar dolara genişletilmiştir" diye konuştu.
Nükleer enerjinin gelişmekte olan dünyanın gelecekteki enerji arzında büyük bir rol oynadığını belirten Sokolov, şu anda yapımı süren 67 yeni reaktörün 47'sinin Asya'da olduğuna vurgu yaparak, şöyle dedi:
"Türkiye için bu proje ilk. Bu yaklaşımın avantajı Türkiye'nin mühendislik, inşaat, işletme ve tesisin bakım deneyim ve sorumlulukları olan bir ortağı elde etmesidir. Proje Türk ve Rus hükümetleri tarafından desteklenen ve kişisel yapımı sırasında yaklaşık 10 bin iş yaratma potansiyeli olan inşaat ve işletme dahil olmak üzere Türk personele maksimum fırsatlar sağlar. İnanıyorum ki proje başarıyla tamamlanacaktır."
Kongre açılışının ardından katılımcılar fotoğraf ve resim sergisine geçti. Türk ve Rus çocukların santraller ile ilgili yaptığı resimlerin yer aldığı sergi ilgi ile izlendi.