Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - ERZURUM Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Program Koordinatörü ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç.Dr. Mevlüt Özben, "Önyargı ve ayrımcılık sebeplerinin başında milliyetçilik, din, cinsiyetçilik ve homofobi gibi konular geliyor. Önyargılarımızı ve düşmanlıklarımızı sevgiyi aramak için bırakmalıyız" dedi
Siirt Üniversitesinde 'Ötekilik ve Kirlilik, Dezavantajlı Toplum Kesimleri' başkılı bir konferans veren Doç.Dr. Mevlüt Özben, önyargılarla dışlanan insanların toplumda dezavantajlı kesimleri oluşturduğunu belirtti. Bu durumun küresel modernliğinin en baş ağırtan sorunlardan biri olduğuna dikkati çeken Doç.Dr. Özben şunları söyledi:
"Önyargı ve ayrımcılık sebeplerinin başında milliyetçilik, din, cinsiyetçilik ve homofobi gibi konular geliyor. Önyargılarımızı, düşmanlıklarımızı daha güçlü olan bir şeyi aramak için bırakmalıyız. O, daha güçlü olan şey sevgidir. Sevgiyi aramak için ilk iş, şu korkularımızdan kurtulmak olmalıdır. Çünkü korkularımız önyargılarımız geri çağırır ve soluduğumuz temiz havayı kirletir, günah solutur bize. Denir ki, eden büyüteç adamıdır; nefret ettiği kişinin saç telinden ayak tabanına kadar her şeyini bilir. Bu yüzden, bilgi olmak istiyorsanız nefret edene başvurun, fakat bilmek istiyorsanız sevene. Ötekileri değersizleştirme kötülüğü gizlemenin ve haksızlıkları meşrulaştırmanın bir yoludur. Ötekiler sistemli ya da sistemsiz, ancak sürekli olarak bir ahlaki dışlama ile karşı karşıyadırlar. Bunun sosyal ve politik bir alt yapısı vardır. Neye inanıyorsak inanalım, inancında adalete ihtiyacı vardır. Unutmayın ki, dökülen her göz yaşının ve hatta kanın içinde bizim korkularımız vardır. Bu yüzden korkmak, sürekli korkmak yerine belki de sevmeliyiz, sevmeyi denemeliyiz. Mutlaka yapmalıyız bunu. Herkesin hak ettiğini yaşayacağı klişesi kendi kendimize söylediğimiz en büyük yalandır." 

HP(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)