KUZEY Doğa Derneği Başkanı Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, son 3 haftada yaban hayat katlimanının arttığını belirterek, "Yaban hayatı vahşice öldürülüyor" dedi.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ülke genelinde leopar, vaşak, karakulak ve son olarak ilk uydu vericili dişi kurt Asena'nın da öldürülmesinin ardından yaban hayatıyla ilgili endişelerini dile getirdi. National Geographic'te 22 Aralık'ta Sarıkamış'ın boz ayılarıyla ilgili belgesel yayınlanacağını söyleyen Doç.Dr. Şekercioğlu, bunun milyon dolarlık bir tanıtım fırsatı olduğunu bildirdi. Türkiye'de yaban hayatının katledildiğini anlatan Doç.Dr. Şekercioğlu, şunları söyledi:
"Bölge halkı yaban hayatını vahşice öldürmeye devam ediyor. Sadece vurmak değil, köpeklere parçalatmak, sopalarla döverek öldürmek var. Bu, kendini korumanın ötesinde sadizmden kaynaklandığını da gösteriyor. Biz bunun önlenmesi için yıllardır bölgede çalışıyoruz. Sadece araştırma ve doğa koruma projeleri değil Birleşmiş Milletler desteği ile insan-yırtıcı çatışmasının azaltılması projesini yürütüyoruz. Bu projenin kapsamında çok önemli eğitim çalışmaları, bilinçlendirme çalışmaları var. Köylerde özellikle çocuklara belgesel gösterme ve sunum çalışmaları var. Anket yapıyoruz. Maalesef yaban hayat katliamı devam ediyor. Ve bölgenin büyük potansiyeli, yaban hayat turizmi de değerlendirilmiyor. HAYTAP'ın sitesinde yayınlanan bir videoda boz ayının insanlar tarafından köpeklere parçalatılması ve sopalarla öldürülmesini izledik. Korkunç bir olay. Türkiye'nin ilk uydu vericili dişi kurdu Asena öldürüldü. Bu kurda Haziran'da verici takmıştık. Süt veren kurt, yavru besliyordu. 4-5 yaşlarındaydı. Daha yaşayacağı çok yıllar vardı. Ve Kars'ın önemli yaban hayatı nüfusunun bir parçasıydı. Bu katliamlar bizi şoke etti."
'ZENGİNLİĞİ KORUMAK EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ'
Orman ve Su İşleri Bakanlığının Kars, Iğdır ve Ardahan'a daha çok özen ve kaynak ayırması gerektiğini savunan Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, bölgenin Türkiye'nin ve dünyanın en önemli doğal zenginlik alanları olduğunu kaydetti. Kuzey Doğu Anadolu'nun Kafkaslar ve Anadolu'yu dünya biyoçeşitlilik sıcak alanlarıyla birleştirdiğine dikkati çeken Doç.Dr. Şekercioğlu, "Bu dünya çapındaki zenginliği korumak da bizim en önemli görevimiz. Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridoru, muhafaza ormanı olarak korunacak. 51 bin hektarlık ormanları birbirlerine, Kafkas ile Karadeniz'in büyük ormanlarına bağlayacak. Aynı zamanda Orman Müdürlüğü 2 bin 500 hektarlık alanı 4.5 milyon fidanla buluşturacak. Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Erozyon Genel Müdürlüğü ile beraber bu alanın korunması ve ağaçlandırması sayesinde Sarıkamış ormanları artık kuzeyin büyük ormanlarına bağlanmış olacak. Ve buradaki yaban hayatı için de yeni yaşama alanlarına ulaşma imkanı doğacak" diye konuştu.