Bayram BULUT/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da, aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Tabip Odası ve Baro'nun bulunduğu 117 sivil toplum kuruluşu, Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesine yardım için dayanışma çağrı yaptı.
Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen ortak basın açıklamasını 117 sivil toplum kuruluşu adına Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi okudu. Elçi, Rojava bölgesinin, uzun bir süre çevre ülkelerin ambargosu altında, insani yardım alamadan, tıbbi ve diğer yaşamsal maddelerden bile yoksun kaldığını belirterek, "Bugün Rojava halkı, büyük zorluklar altında yaşam mücadelesi sürdürürken, yeni saldırılarla karşı karşıyadır. Özellikle Rojava'nın Kobane Bölgesi, rejim güçlerinin askeri ablukasının yanı sıra Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı grubun saldırı ve katliamlarının tehdidi altınadır. Daha önce Esad rejimine muhalif gruplardan biri olarak desteklenen, diğer çete ve gruplarla birlikte Kürt sivil halka karşı ağır suçlar işleyen bu grup, bugün artık Türkiye'de de silahlı eylemlere girişmiş, herkes için ne kadar tehlikeli bir yapı olduğu ortaya çıkmıştır. Halen Suriye'de Kürt, Türkmen, Arap ve diğer birçoketnik kökenden insanın bir arada ve güvenlik içinde yaşayabildiği, kısmi bir istikrarın hakim olduğu tek bölge olan Rojava, büyük abluka ve saldırı altındadır" dedi.
Baro Başkanı Elçi, Türkiye'nin Suriye ticaretinin son bir yılda artış gösterdiğini belirterek, "Türkiye'nin Suriye'ye ticareti son bir yılda artış göstermiş, ticaret hacmi neredeyse iç savaş öncesi düzeye yaklaşmıştır. Ancak Türkiye'nin Rojava'ya uzanan sınırında yer alan kapılardan hiçbir şekilde ticaret yapılamamakta, bu kapılardan insani yardım bile gerçekleşmemekte, Rojavalı yetkililer bile büyük zorluklarla geçiş yapabilmektedir. Bu nedenle Türkiye'yi; Kürt, Türk, Arap ve diğer birçok etnik grubun birlikte yaşadığı Rojava halkına zarar veren politika ve uygulamalardan vazgeçmeye, komşuluk ilişkileri çerçevesinde, başta insani yardım ve sınır ticaretinin önünü açmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
BM'ye de çağrıda bulunan Elçi, "Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumları da baskı ve zulme karşı direnerek uluslararası hukuka uygun şekilde, self determinasyon hakkı çerçevesinde geleceğini belirleyen Rojava halkının meşru- demokratik yönetimini tanımaya, işkence ve katliamlarla karşı karşıya bulunan sivil halkı korumaya ve kendi belgelerinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi.

BB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)