DİYARBAKIR Baro Başkanı Tahir Elçi, toplumun cözüm sürecine inanç ve güvenini sarsan, kaygılandıran gelişmeleri olduğunu ileri sürdü ve bunu endişeyle izlediklerini söyledi.
Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası, İnsan Hakları Derneği, Doğu-Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği ile Mazlum-Der'in bulunduğu 7 sivil toplum örgütü, son günlerde bölgede kaydedilen gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Tahir Elçi, açıklamayı yaparken Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü yolunda, bugün daha fazla çaba ve sorumluluk gerektiğini söyledi. Elçi, şöyle konuştu:
"Silahların sustuğu, can kaybının neredeyse yaşanmadığı bu süreçte, toplumun tüm kesimleri çatışmasız-barışçıl yaşamın önemini daha iyi kavramış, toplumsal sorunların demokratikleşme adımlarıyla çözümünün gerekliliğini yaşayarak tecrübe etmiştir. Bu sürecin somut ve birbirini takip eden pozitif gelişmelerle sürdürülmesi beklenirken, son zamanlarda toplumun sürece olan inanç ve güvenini sarsan, toplumu kaygılandıran gelişmeleri biz aşağıda isimleri yer alan Diyarbakır'daki meslek örgütleri ve sivil kurumlar da endişeyle izliyoruz."
Kürt toplumunun temel beklentilerine ilişkin konularda somut gelişmeler görülmediğini savunan Elçi, silahlı güçlerin demokratik siyaset alanına dönüşüne imkan sunacak yasal-hukuki bir zemin oluşturacak düzenlemelere gidilmediğini ifade etti. Diyarbakır Baro Başkanı Elçi, "Hükümetin bu yönde bir hazırlık içinde olduğuna dair somut işaretler de henüz ortaya çıkmamıştır. Bir yılı aşkın süredir silahlı bir çatışmanın dahi yaşanmadığı bu dönemde, bölgede karakol olarak tabir edilen yapıların yapımına hız verilmesini anlaşılmaz buluyoruz. Hükümeti, çözüm çabalarına zarar veren daha fazla karakol yapımına son vermeye çağırıyoruz" dedi.
PKK'YA ELEŞTİRİ
Görevliler veya sivil insanların zaman zaman bölgede silahlı militanlar tarafından alıkonulduğunu belirten Elçi, bu uygulamanın doğru olmadığını, halen silahlı güçlerin elinde olan kişi veya kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini vurguladı. Baro Başkanı Tahir Elçi, şöyle devam etti:
"Bizi kaygılandıran meselelerden biri de bir süre önce Lice İlçesi'nin bir köyünde aynı aileden 3 sivil insanın silahla yaralanmasıyla sonuçlanan olay olmuştur. Saldırının arkasında politik nedenlerin olduğu iddiaları, saldırıya hedef olan kişilerin bir siyasi parti mensubu oldukları bilgisi olayın vahametini ve endişelerimizi artırmaktadır. Kimden kaynaklanırsa veya kimlere yönelik olarak yapılırsa yapılsın, politik kanaatleri nedeniyle sivil insanların bu şekilde silahlı saldırıya hedef olmasını kabul edilemez buluyoruz. Bu tür olayların hiç kimseye ve hiçbir davaya yararı olmadığı gibi, Kürt toplumunun geleceği bakımından bu tehlikeli gidişata önemle dikkat çekmek isteriz. Kürt toplumunun tüm kesimlerini bu konularda sağduyulu olmaya, fikirsel ihtilaflarda şiddete başvurmamaya, söz ve etkinliklerinde de gerginliğe neden olacak ifade ve davranışlardan da kaçınmaya davet ediyoruz."

FB,BB(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)