DİYARBAKIR, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak'a elektrik veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Diyarbakır'daki 417 bin aboneden 127 bininin hiç elektrik parası ödemediğini söyledi.
Bölgede son günlerde artan elektrik kesintileri nedeniyle eleştirilerin DEDAŞ'ın Genel Koordinatörü Necat Tur, Genel Müdür Murat Karagüzel ve Diyarbakır İl Müdürü Asım Aydın, Dedeman Otel'de basın toplantısı yaptı. Bölgedeki elektrik kesintilerinin geçmiş yıllarda yapılmayan altyapı yatırımlarından kaynaklandığını belirten DEDAŞ yetkilileri, önümüzdeki 5- 6 yıl içerisinde sorunlara ancak çözüm bulunabileceğini söyledi.
KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 70'
Diyarbakır'daki 417 bin aboneden 127 binin hiç elektrik parası ödemediğini kaydeden Genel Müdür Murat Karagüzel, sadece 100 bin abonenin 40 lira ve üzeri fatura ödediğini belirtti. Karagüzel, bölgede yüzde 70 olarak kabul edilen kayıp ve kaçak oranının dolaylı da olsa namuslu vatandaşın cebinden çıktığını dile getirerek, "30 yıllık yanlışların sonuçlarını bugün görüyoruz. Kesintiler ancak yatırımlarla ve abonelerin kullanım alışkanlığının değiştirmesiyle çözülür" dedi.
KESİNTİLER ARIZA VE TRAFO YANMASINDAN
Özellikle kırsal kesimlerde kullanılan tesisatın 1980'li yıllardan kalma olduğunu belirten Genel Koordinatör Necat Tur da, geçmiş yılların ihmalinin cezasını çektiklerini, sorunların çözümünün 5- 6 yılı alabileceğini açıkladı. Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde dün ve önceki gün yaşanan olaylara da değinen Necati Tur şöyle konuştu:
"Cizre'de TEİAŞ'a ait trafonun yanmasından kaynaklı kesintileri vatandaş bilmediği için, bizden kaynaklı olarak biliyor. Birileri bunu halk ayaklanması gibi göstermek istiyor. TEİAŞ trafosu yandığı için Cizre'ye elektrik veremedik. TEİAŞ devlet kuruluşu, biz oradan elektiriği alıyoruz. Oradan elektirik alamadığımız zaman vatandaşa elektirik veremiyoruz. Cizre'deki vatandaşlar bizden kaynaklı sandığı için malesef istenmeyen olaylar yaşanmıştır. Ancak bilinmelidir ki oradaki kesintiler DEDAŞ'tan kaynaklı değil, TEİAŞ trafosundan kaynaklanmaktadır."
DEDAŞ yetkilileri, Diyarbakır'da son 6 ayda 5 bin 16 abone hakkında, bölgede ise son bir ayda 3 bin 500 abone hakkında kaçak elektrik kullandığı için savcılık nezdinde resmi işlem yapıldığını da açıkladı.