Ferit ASLAN- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'ın merkez Kayapınar İlçesi'nde köyden mahalleye dönüştürülen Talaytepe'de iki adayın yarıştığı mahtarlık seçiminin sonucunu cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler belirledi. Mevcut muhtar Mehmet Emin Gün köydeki 282 kişinin oyunu almasına rağmen, köyden sadece 51 kişinin oyunu alan Fatih Kavut, mahalle sınırları içinde bulunan Diyarbakır D Tipi Cezaaevi'ndeki tutuklu ve hükümlülerden aldığı 400'ün üzerinden oyla muhtarlığı kazandı.
30 Mart yerel seçimlerinde bir çok yerde ölümle sonuçlanan kavgalara neden olan muhtarlık yarışında Diyarbakır'da ilginç bir sonuç alındı. Merkez Kayapınar İlçesi'ne 9 kilometre uzaklıkta olan ve sonradan mahalleye dönüştürülen 600 nüfuslu Talaytepe'de seçimlerde mevcut muhtar Mehmet Emin Gün ve Fatih Kavut aday oldu. Muhtar Gün,  köyden 282 kişinin, rakibi Kavut ise 51 kişinin oyunu aldı. Köyden ezici bir çoğunlukla oy alan Mehmet Emin Gün seçimi kazandığını sanırken, aynı mahalle sınırlarında bulunan ve çoğu KCK'dan yargılanan yaklaşık 550 tutuklu ve hükümlünün kaldığı D Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki sandıklar açılıp, tutuklu ve hükümlülerin kullandığı muhtarlık oyları sayılınca durum tersine döndü. Seçimi cezaevinden 400'ün üzerinde oy alan Fatih Kavut kazanırken, köyden başarı elde etmesine rağmen mahkumların oylarını alamayan mevcut muhtar Gün, seçimi kaybetti.
'KÖY DEĞİL CEZAEVİ MUHTARI'
Mevcut muhtarı destekleyen köylüler sonuca tepki gösterdi. Köylünün değil cezaevindeki mahkumların iradesi ile muhtar seçildiğini belirten köylüler "Biz yeni muhtara artık köy değil cezaevi muhtarı diyoruz. Böyle olmaması lazımdı. Köylülerin oyu ile mahtar seçilmeliydi. Cezaevi köy sınırlarında ama, oradaki muhkamlarla bizim bir iletişimimiz ve hukukumuz yok. Ama malesef onların oyu ile köyümüze muhtar seçildi" dedi.
'MUHTARIN MAHKUMLARA HİZMETİ OLAMAZ'
Seçimi köylülerin değil, mahkumların verdiği oy ile kaybeden mevcut muhtar Mehmet Emin Gün de, köylülerin yüzde 90'ının kendisine oy verdiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Rakibime köyden 51 oy çıktı. Köyden 51 oy almasına rağmen seçimi rakibim kazandı. Cezaevindeki muhkumlar ona oy kullandığı için o kazandı. 400'den fazla oy ana cezaevindeki mahkumlardan çıktı. Bizim köyün muhtarını cezaevindeki mahkumlar seçti.  Bir muhtarlık seçimiydi, milletvekili seçimi değildi. Biz bağımsız olduğumuz için mahkumlara ne faydamız, ne zararımız, ne de hizmetimiz olur. Cezaevi müdürüne de sorarsanız muhtarın fonksiyonunun olmadığını size söyleyecektir. Neye dayanarak muhkumların hepsi ona oy kullanmış onu biz de bilmiyoruz. Cezaevinden bana da 109 oy çıktı. Galiba oradan tanıdık gardiyanlar vermiş. Muhkumlardan bana oy gelmedi. Köylüler bana 'itiraz et' diyorlar, neye itiraz edeceğiz. Anladığım kadar parti ne dese mahkumlar o şekilde oy kullanmış. Galiba parti avukat aracılığı ile onlara söylemiş onlar da oy vermiş." 

FA,SS(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)