DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'nde bu yıl ilk kez Kültür ve Karacadağ Pirinç Festivali düzenlendi.
Çınar İlçesi'ne bağlı Yarımkaş Köyü'nde düzenlenen 1'nci Kültür ve Karacadağ Pirinç Festivali'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Vali Yardımcısı Zafer Engin, Çınar Kaymakamı İsmail Şanlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalay, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, çiftçi ve üreticiler katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'nin tarım alanında dünya 7'ncisi olduğunu söyledi. Pirinç festivalinin düzenlenmesinin anlamı olduğunu kaydeden Arzu, festivalin Karacadağ pirincinin tanıtılmasına önemli katklılar sağlayacağını belirterek, "Türkiye ekonomi alanında dünyada 15'inci sırada. Biz iktidara geldiğimiz zaman 21'inci sıradaydık. Türkiye'de bütün vatandaşlarımız çalıştığında, 236 milyarlık bir emek üretiyorlardı. Bugün bu oran 750 milyara çıktı. Türkiye'de üretilen ürünlerde 36 milyar dolar ihracat yapılıyordu. Şimdi ise 150 milyar dolar üzerinde bir orana ulaşmış. Hedefimiz 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına getirmektir. Tarım alanında ise 2002 yılında 23 milyar dolar gayri safi milli hasıla vardı. Bu oranı 63 milyar dolara çıkardık. Tarımda gelirimiz 3 kat arttı. Biz tarım alanında 76 milyonu beslemenin dışında 16 milyar dolar da ihracat yapıyoruz. İktidara geldiğimizde tarımda dünyada 11'inci sıradaydık. Bugün dünyada tarımda 7'nci büyük ekonomiye sahibiz. Hedefimiz bu oranı 3'üncü sıraya yükseltmektir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, festival kapsamında Karacadağ bölgesinde yetişen pirinçler torbalar içerisinde ve yere serilen kilimler üzerinde sergilendi. Şiirlerin okunduğu, folklor gösterilerinin yapıldığı festivalde, müzik öğretmenlerinden oluşan koro da, köy meydanında çeşitli şarkılar seslendirdi. Öte yandan daha önce yapılan en güzel pirinç pişirme yarışmasında dereceye girenlere çeyrek altın hediye edildi.