DİYARBAKIR'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutlayarak, kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.
DÖKH'e bağlı kadınlar merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Ofis semtinde bir arayara gelerek, Bağlar İlçesi Koşuyolu güzergahından yaklaşık 3 kilometre yürüdü. Yürüyüşe BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Bismil Belediye Başkanı Emine Cemiloğlu'nun da aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kadın katılırken; sık sık alkışla tempo tutup, slogan ve zılgıtlarla kadına şiddeti protesto ettiler.
Yaklaşık bir saat süren yürüyüş sonrasında Bağlar Belediyesi Evlendirme Dairesi önüne gelen kadınlar, burada Türkçe ve Kürtçe ve açıklama yaptı. DÖKH üyesi Yeliz Ayyıldız, dünyada ve Türkiye'de kadınlara yönelik şiddetin her geçen gün hızla arttığını belirterek, "Kadın kırımı her geçen gün hızla artmaktadır. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddet ile Mücadele Günü özünde kapitalist sisteme karşı kadınların kaşkaldırı günüdür. Bu temelde kapitalist sisteme karşı direnen, onur mücadelesi veren demokrasi ve özgürlük içen bedel ödeyen tüm kadın yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Erkek egemenlikli kapitalist sistem, kadına karşı uygulanan şiddetin, katliamın esas sorumlusudur. Sistemin kadın bedenini metallaştırıp ucuz ve değersizlik düzeyine düşürdüğünü, emeğini sömürdüğünü, bütün tıkanıkların çaresizliğin, çözümsüzlüğünün acısını kadına karşı sistematik şiddet uygulayarak, kadınları kölece yaşama mahkum ettiğine ve bu şekilde ayakta kaldığına dikkat çekmek isteriz" dedi.
Paris'te öldürülen PKK'lı kadınlar Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i hatırlatan Ayyıldız, "Bu temelde Kürdistanlı ve Türkiye kadınları olmak üzere tüm sistem karşıtı hareketlerin, kesimlerin kadın eksenli demokratik, özgür yaşam temelinde ortak birlik ruhuyla özgürlük mücademlesini geliştirmeye ve güçlendirmeye çağırıyoruz. Paris katliamı ile bir kez daha Kürt kadını kırılmak istenmiştir. Bir kadın kırımı ve insanlık suçu işlenmiştir. 25 Kasım vesilesiyle Sakine, Fidan ve Leyla yoldaşlarımızı da saygıyla ve büyük bir özlemle anıyoruz. 'Beritanlarla büyüdük, Zilanlarla yürüdük, Sakinelerle özgürleşeceğiz' şiarıyla olanlarda olmaya mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Kürtçe konuşan BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, konuşma yaptıkları yerin çok önemli olduğunu ve 8 ay önce burada bir kadının, babası ve kardeşi tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, "Böylesi bir günde, Amed'de bugün 2 kadın daha katledilmiştir. Bu tamamen sistemin dayattığı zihniyetten kaynaklanmaktadır. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.