DİYARBAKIR'da Cumhuriyet Bayramı coşku içinde kutlanırken, bu yıl ilk kez vatandaşların önüne konulan bariyerler kaldırıldı.
Diyarbakır'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik Caddesi üzerinde gerçekleştirildi. Törene Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Vali Mustafa Cahit Kıraç, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep, Emniyet Müdürü Recep Güven, askeri erkan katılırken, BDP'den katılım olmadığı görüldü. Protokolde Ak Parti Milletvekili Cuma İçten için ayrılan koltuğa Hülya adında küçük bir çocuk oturdu. Minik Hülya, elinde simit ve su ile törenleri izledi.
Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı törende bu yıl bir ilk yaşandı. Daha önceki yıllarda töreni izleyen vatandaşların önüne konulan demir bariyerlerin bu yıl kaldırıldığı görüldü. Kentte ilk kez bariyerler kaldırılarak törenler halkla iç içe kutlandı.
"KARANLIKTAN BESLENEN KESİMLER VAR"
Vali Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın gelecekte bir marka kent olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek şunları söyledi:
"Dünden daha huzurlu olan bu kadim kent, gelecekte ise hak ettiği yeri alacaktır. Özellikle son aylarda yaşanan huzur iklimi bölge insanımızın kendine olan güvenini tazelemiş, umutlarını yeşertmiştir. Yapılan son yasal düzenlemeler, demokratik açılımlar, devletimizi vatandaşına bir adım daha yaklaştırmıştır. Artık kendi geçmişiyle hesaplaşan, yapılan hatalarla yüzleşmekten çekinmeyen, hesap soran bir irade vardır. Ancak ortaya konan iyi niyete, atılan adımlara karşı önyargıyla yaklaşan ve karanlıktan beslenen kesimler de mevcuttur. Yaşadıkları karanlık iklimlerini bütün ilimize ve bölgemize yaymaya çalışanlara karşı uyanık olmak, olayları ve kişileri ön yargıdan uzak, cesur bir şekilde değerlendirmekte bölge insanın görevidir. Çünkü nasıl ki devlet insanını yaşattığı sürece ayakta kalabilecek ise vatandaşlar da mutluluğu ancak gelişmiş ve demokratik bir devlet sistemi içerisinde elde edebileceklerdir. Devletsizliğin halka nelere mal olduğunu görmek için geçmişe gitmeden yakın çevremizdeki yaşanan olayları değerlendirmek yeterlidir. Bu anlamda vatandaşlarımızın hukuka saygılı, yükümlülüklerini yerine getiren öte taraftan ise hakkını sonuna kadar arayan, adaletsizliğe dur demesini bile bireyler olması son derece önemlidir."
BAŞÖRTÜLÜ GECİŞ
Daha sonra 7'nci Kolordu Komutanlığı'na ait birliklerin geçiş töreni gerçekleştirildi. Geçişte Stinger füzeli tanklar büyük ilgi gördü. Törende okulların geçişi sırasında türbanlı bir öğretmen ve öğrencinin yürümesi dikkat çekti. Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin yürüyüşü sırasında ise çelik yelekli polislerin silahlı olarak güvenlik önlemleri aldı.
Törenin ardından Vali Kıraç, vatandaşlarla halay çekti.