DİYARBAKIR'da, aralarında Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği'nin de bulunduğu 116 sivil toplum kuruluşu yaptıkları ortak açıklama ile İmralı Adası'nda bulunan Abdullah Öcalan için başlatılan 'Öcalan'a özgürlük' kampanyasını desteklediklerini duyurdu.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya gelen 116 sivil toplum kuruluşu adına açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici yaptı. Bilici, onurlu bir barışın ve demokratik çözümün mimarlarından olan Abdullah Öcalan'ın, yürütülen diyalog sürecinde daha aktif rol alabilmesi için özgür kalması gerektiğine inandıklarını belirterek şöyle dedi:
"Türkiye'nin tarihsel geçmişinde ciddi bir demokrasi eksikliği ve onun yarattığı olumsuz sonuçlar olduğunu düşünüyoruz. Bilindiği üzere geçtiğimiz yılın başından itibaren devlet ile PKK arasında yürütülen görüşmeler sonrası gündeme gelen demokratik çözüm süreci, başta bölgemizde olmak üzere Türkiye genelinde önemli bir rahatlama ve sorunların çözümüne dönük büyük bir umut yaratmıştı."
Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile PKK'nın ateşkes ilan ederek silahlı güçlerini sınır dışına çekme kararını aldığını, bunun da sürecin en somut ve önemli adımı olduğunu söyleyen Bilici, şöyle konuştu:
"Ancak, geride bıraktığımız bir yılda diyalog süreci ve barış görüşmeleri istenilen düzeyde bir sonucu ortaya çıkarmamıştır. Baskıcı zihniyetler her ne kadar dirense de, Türkiye toplumu tarihinin derin günahlarıyla bir bir yüzleşmek zorundadır. Bu toprakların katliamlar ve savaşlarla yazılan tarihini barış ve demokrasi ile yeniden yazmanın vakti gelmiştir. Bu nedenle geçmişten bugüne toplumun geneline hakim olan sosyal, siyasal, ekonomik tüm geriliklerin ve antidemokratik uygulamaların ancak demokratikleşme ve eşitlikçi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü esas alan bir toplumsal sözleşme ile son bulacağına inanıyoruz. Bunun için, öncelikle Türkiye'de onurlu bir barışın ve demokratik çözümün mimarlarından olan sayın Abdullah Öcalan'ın yürütülen diyalog sürecinde daha aktif rol alabilmesi için özgür kalması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, Öcalan'ın özgürlüğüyle birlikte, antidemokratik ve hukuk dışı uygulamalar nedeniyle özgürlüklerinden mahrum bırakılarak cezaevlerinde tutulan tüm siyasi tutuklu ve hükümlülerin de özgürlüğüne kavuşması gerektiğini düşünüyoruz."
İHD Şube Başkanı Bilici, Öcalan ve tüm siyasi tutukluların özgür kalması için 127 aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen, insan hakları savunucusu, hukukçu ve gazetecinin başlattığı imza kampanyasını desteklediklerini sözlerine ekledi.