Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - ÖZEL yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından oluşan yoğun iş yükü nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Diyarbakır'da 4 yeni Ağır Ceza Mahkemesi kuruldu. 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından yürürlüğe giren yeni yasal düzenleme ile Diyarbakır'da bulunan Ceza Muhakemeleri Kanunu 250'nci madde ile görevli 4, 5 ve 6'ncı Ağır Ceza ile Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu Madde ile yetkili 7, 8 ve 9'uncu Ağır Ceza Mahkemeleri kapatıldı. Özel yetkili mahkemelerin dosyalarını devretmesi üzerine Diyarbakır'da bulunan ve sayıları 4'e düşen Ağır Ceza mahkemelerinde yoğun iş yükü oluşmaya başladığı öğrenildi. Yapılan devir işleminden sonra "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da yargılandığı JİTEM ana davası 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne, KCK Ana davası ve Musa Anter cinayeti davası 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne, emekli Albay Cemal Temizöz'ün de yargılandığı faili meçhullar davası ise Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından çok sayıda dosyanın da ait oldukları illere gönderildiği belirtildi.
AĞIR CEZA MAHKEMELERİ'NDE YOĞUNLUK
Diyarbakır'da bulunan 6 özel yetkili mahkemenin kapanması ve dosyalarının dağıtılması üzerine Ağır Ceza Mahkemeleri'nin iş yükünün de arttığı öğrenildi. Devir işlemlerinin ardından Diyarbakır 2 ve 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması yapılan dosya sayısının 700'ü geçtiği, adliyede muhafaza edilen eski mahkemelerin arşivlerinin de Ağır Ceza Mahkemeleri'ne devredildiği belirtildi. Sıkıyönetim Mahkemesi, 3 ve 4 nolu Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi arşivlerinin de Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredildiği ifade edildi. 
4 YENİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ KURULDU
Terörle Mücadele Kanunu 10'uncu madde ile yetkili ve eski özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından oluşan yoğun iş yükü nedeniyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Diyarbakır'a 4 yeni Ağır Ceza Mahkemesi kurulmasına karar verdi. Kurulacak mahkemelerin 4, 5, 6 ve 7'nci Ağır Ceza Mahkemeleri olarak adlandırıldığı belirtildi. HSYK kararı ile açılan mahkemelere henüz Hakim ve Savcı ataması yapılmazken, Diyarbakır'da Ağır Ceza Mahkemesi sayısı 8'e yükseldi. Yeni kurulan mahkemelerin heyetlerinin önümüzdeki günlerde belirleneceği, ardından dosya alımına başlanacağı belirtildi. 
ÖZEL YETKİLİ BAŞKANLAR DÜZ HAKİM OLARAK GÖREV YAPACAK
HSYK'nın son kararnamesi ile Diyarbakır Adalet Komisyonu Başkanı ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serap Aydın ve eşi Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Aydın, Aydın Hakimliği görevine atandı. Son kararnameye göre Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Yavaş, 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bekir Soytürk, 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Necati Türkmen ve 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selda Devrim Yıldırım, Diyarbakır Hakimliği görevlerine atandı. Diyarbakır Adalet Komisyonu Başkanlığı ve yeni kurulan Ağır Ceza Mahkemeleri'nin heyetlerinin önümüzdeki günlerde atanacağı bildirildi.

  FB(GG/AK)