DİYARBAKIR Valisi Mustafa Cahit Kıraç, kentte son günlerde bazı siyasi partiler arasında görülen kavgaların ardından  partilerin il başkanlarıyla toplantı düzenledi. Kıraç, "Adına 'İster güven, barış ve huzuru ortamının devamı, mutabakatı', ister 'Centilmenlik anlaşması' deyin. İlimizdeki siyasi partilerin il başkanlarının katılımıyla toplantımızı gerçekleştirdik" dedi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Kıraç, kentteki siyasi partilerin il başkanları ile 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin barış ve huzur ortamında gerçekleşmesi için toplantı düzenledi. Siyasi parti il başkanları ortak karar alarak Vali Kıraç ile protokol imzaladı. Basına kapalı yapılan toplantıda BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün Vali Kıraç'tan Güvenlik Şubesi'ne kadın müdür görevlendirilmesini istediği belirtildi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 30 Mart yerel seçimleri öncesi kentteki siyasi parti il başkanlarıyla toplantı düzenledi. Vali Kıraç başkanlığındaki toplantıya vali yardımcıları, ilçe kaymakamlarının yanı sıra Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, İl Jandarma Alay Komutanı Hilmi Atabay, AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, CHP İl Başkanı Muzaffer Sayın, BBP İl Başkanı Mehmet Yağız, Hüda-Par İl Başkanı Şeyhmuz Tanrıkulu, MHP İl Başkanı Mehmet Teyyar Karakoç, Saadet Partisi İl Başkanı Ali Can Ergin, Yurt Partisi İl Başkanı Metin Gümüş katıldı.
Yaklaşık 2 saat süren ve basına kapalı yapılan toplantı ardından Vali Kıraç 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili il başkanlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Kıraç, seçim kurulunin henüz ildeki seçmen, sandık, alan ve çevrelerinin sayısını henüz kesin olarak bildirmediği için o alanlarda henüz tespit yapamadıklarını belirterek şöyle dedi:
"İlimizde 1'i büyükşehir olmak üzere 18 belediye başkanı, 800 mahalle muhtarının seçimi olacak. Nüfus sayımız 1 milyon 607 bin 434'e ulaşmıştır. bunun 963 bin 457'si merkezde, 643 bin 980'ni de diğer bölgelerde yaşamaktadır."
Vali Kıraç, toplantıda seçim kanunları ve gösteri yürüyüş gibi konuların konuşulduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Milli iradenin sandığa yansıması ve kabulü, halkın gerçek iradesinin sandığa yansıması için önündeki bütün engellerin kaldırılması konusunu hep beraber değerlendirdik. İl seçim kurumuna yine mutabakatla partilerimizin ön gördüğü bir çağrıda bulunmaya parti il binaları ve seçim büroları dışında partilerin ortak kullanabildikleri alanların tespitinin de İl Seçim Kurulu'ndan istenmesine karar verildi. Şehrimizde bulunan şu an fiilen cadde ve sokaklarda asılı bulunan ve yasanın ön görmediği parti bayrak ve flamaların 2 gün içerisinde ilgili partiler tarafından oralardan indirilmesine oy birliğiyle karar verdik. Özellikle seçim dönemi siyasi partilerimiz ve adaylarımız miting ve söylemler yapacaklar. Tabii hoparlör kullanacaklar, bunun hastane, okullar önünde yapılmamasına günün belli saatlerde mahalle aralarında halkımızın rahatsız edilememesine dahil  kararımız oldu. Adayların tanıtım amaçlı hazırlanan broşür, bayrak, flamalarda çevreye uyumlu malzemelerin seçilmesine özen gösterilmesine miting çalışmaları ardından alanların temiz bırakılmasına oy birliğiyle karar verildi. Seçim bürolarının farklı partilerin alanlarıyla bir birine yakın seçilmemesine güvenlik kameraları bulundurulması, geç saatlerde seçim bürolarında bir elemanın bulundurulmasına kararımız oldu. Bunları ortak metin haline getirerek hep birlikte imzaladık."
Vali Kıraç, son dönemde kentteki partiler arasındaki gerginliklerin de gündeme geldiğini, benimsenmeyen birkaç hadise olduğunu tespit ettiklerini, partilerle bu konu üzerinde hassasiyetle duracaklarını anlattı.
Vali Kıraç, seçim süreci boyunca görüş ve önerilere açık olacaklarını ve sık toplantı yapabileceklerini ifade ederken, "Çözüm süreci ile son zamanlarda ölüm yaşanmıyor. Seçim sürecinde de bunun pekiştirilmesini istiyoruz. İnsan hayatından daha önemli bir şey yok. İnsanlara hizmet için varız. Seçimler demokrasilerin şölenleridir. Seçimsiz bir demokrasi olmaz. Birey, haklarını sandıkta savunacaktır" dedi.
Vali Kıraç'ın il başkanlarına seçimlere kadar Güvenlik Şube Müdürü Murat Gök ile irtibat halinde olmalarını istemesi üzerine  BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde kadın müdür görevlendirilmesini istediği belirtildi. Vali Kıraç bu istek üzerine Emniyet Müdürü Halis Böğürcü'ye kadın müdür olup olmadığını sordu. Böğürcü, Diyarbakır'da 'müdür' statüsünde kadın polis bulunmadığını söyledi. Vali Kıraç bunun üzerine talebi değerlendireceklerini söylediği belirtildi.