Ferit ASLAN / DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Valisi Cahit Kıraç, inanç turizminin merkezi olan ve Kuran'da adları geçen iki Peygamberin türbesinin bulunduğu Eğil İlçesi'ni tekne turu ile basına tanıttı. Vali Kıraç, çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır'ın artık çatışma ve sıkıntılarla anılan bir şehir olmadığını belirterek, "Yol kapatma ve adam kaçırma eylemleri ile bir yere gidilemez. Diyarbakır'ı, dünyaya 30 yıldır üstü sis perdesi ile kapanan inanç ve kültür değerleri ile tanıtmak zorundayız" dedi.
Diyarbakır Valiliği, Eğil Kaymakamlığı, Dicle Üniversitesi ve Diyarbakır Müftülüğü tarafından 15- 16 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 'Peygamberler Sempozyumu ve Eğil Tanıtım Günleri' etkinliğinin basına tanıtımı Dicle Baraj Gölü kenarında yapıldı. Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, artık bölgenin gerçekte var olan güzelliklerini yeryüzüne çıkarmak istediklerini söyledi.
MEZARLAR TAŞINDI
Vali Kıraç, Kuran'da adı geçen 25 Peygamberden ikisi olan Elyesa ve Zülkif peygamberlerin mezarlarının Eğil İlçesi'nde olduğunu, 1995 yılında türbelerin bulunduğu alanın baraj göleti altında kalması nedeniyle mezarların uygun bir şekilde çıkartılarak Peygambeler Tepesi'ne taşındığını hatırlattı. Vali Kıraç, şöyle konuştu:
"Buradaki inanç turizminin değerlerini malesef biz de dünya da o kadar bilmiyor. Amacımız düzenleyeceğimiz sempozyumlar ve etkinliklerle önce bunu ülkemize sonra dünyaya tanıtmaktır. Diyarbakır'ın inanç yapısını ve kültürel varlıklarının üzerindeki sis perdesini kaldırıp tanıtmayı hedefliyoruz. Diyarbakır 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kenttir. Diyarbakır çatışma, sıkıntılar ile izah edilecek bir şehir değildir. Diyarbakır'ın geleceği turizm ve kültürel değerlerin korunması ve tanıtılmasına bağlıdır. Geçen yıl Diyarbakır'a 200 binin üzerinde turist gelmiştir. Diyarbakır bu anlamda hak ettiği yerde değildir. Artık yol kapatma ve adam kaçırma ile Diyarbakır bir yere gidemez."

FA(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)