Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'de bulunan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ile beraberindekiler 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Kentte yaklaşık 6 yıl görev yaptıktan sonra Diyarbakır'a atanan Vali Kıraç, İzmirli gazetecilerle bir süre sohbet etti. Diyarbakır'ın daha önce terörle anılan bir kent olduğunu ancak son süreçte bunun değişmeye başladığını aktaran Vali Kıraç, İzmirlileri hem turist hem de yatırımcı olarak Diyarbakır'a davet etti.
83'üncü İzmir Enternasyonal Fuarı'nın onur konuğu olan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, beraberindeki 21 gazeteci, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. İzmir'de yaklaşık 6 yıl görev yaptıktan sonra Diyarbakır'a atanan Vali Kıraç'ı Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ile İzmirli gazeteciler karşıladı. Barışın önemine değinen Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atila Sertel, "İnsanların dili, dini, rengi, ırkı ve mezhebi nedeniyle ötekileştirilmediği, aynı bayrak altında herkesin demokratik hak ve hukuktan eşit yararlandığı bir Türkiye Cumhuriyeti yaratmak için bu dönemin ortak bir zeminde birlikte yürünmesi gereken bir zemin olduğuna inanıyorum. Kardeşliğin, dayanışmanın ve birlikte yaşamanın öneminin, bu dönemde her kesim tarafından dile getirildiğini bilmek çok önemli diye düşünüyorum. İzmir ve Diyarbakır'ın kendi iç yapısı içinde en önemli özellikleri barış sever ve kardeşlik türkülerinin ortak söylendiği iki kenttir. Diyarbakır'a birçok kez gittim, hem turizmin hem ekonominin hem de birlikte bir arada bulunmanın keyfini yaşadım. Diyarbakır turizm açısından dünyanın görmesi gereken bir il olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek, "Diyarbakır'dan 21 gazeteci arkadaşımız, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle İzmir Enternasyonal Fuarı'na geldik. Son dönemlerde Ortadoğu'da yaşanan acıların barışla sonuçlanmasını temenni ediyorum" dedi.
İZMİRLİLERİ DİYARBAKIR'A DAVET ETTİ
Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, yeniden İzmir'de olmanın mutluluk verdiğini dile getirdi. Türkiye'nin ilk fuarı olması nedeniyle İzmir Enternasyonal Fuarı'ndan dersler alınması gerektiğinin altını çizen Vali Kıraç, Diyarbakır heyeti açısından, Diyarbakır ve İzmir arasında kurulacak köprünün fuarla pekiştirilmesini istediklerini söyledi. Barışı kurmanın savaşı yönetmekten daha zor olduğuna değinen Vali Kıraç, "Tarihte savaşanlar da dahil tarihi yönlendirenler barışı kurmak savaşı yönetmekten daha zor demiştir. Dünyanın kan gölüne döndüğü bir ortamda, biz, kuruluş felsefesi insan yaşatmaya dayalı olan bir ülkeyiz. Bu barışı yeniden tesis edip onu muhafaza etmek ve bu ülkeyi çocuklarımıza barış ülkesi olarak bırakmanın yollarını bulmamız lazım. Diyarbakır 6'ncı bölge teşvik sistemi içinde yer alan özellikle yatırım iklimi açısından Türkiye'nin zengin bölgeleri arasındadır. Barışla birlikte bölgeye çok sayıda yeni yatırımcının geldiğini görüyoruz. Türkiye'nin de olduğu gibi Diyarbakır'ın da en büyük eksiklerinden olan yeni yetişen nüfusa yeni iş imkanları sağlamaktır. Barışla birlikte işsizliğe de çözüm bulunması durumunda Türkiye'nin önünde kimse duramaz. Fuarda standımız var. 12 bin 500 yıldır Diyarbakır'da 33 ayrı uygarlığın ürettiği eserlerin üzerindeyiz. Bu değerleri korumak önemli bir insaniyet görevimizdir. İzmir'de Efes ve Bergama'nın UNESCO Dünya Kültür Listesi'ne girmesi için önemli bir gayret göstermiştik, Bergama sonuçlanma noktasına geldi. Şimdi de Diyarbakır surları ve burçları, Hevsel bahçelerini Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesiyle ilgili çalışmayı Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla ciddi bir şekilde yürütüyoruz. Bundan 100 yıl öncesine baktığımızda İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'ın Türkiye'de birçok alanda öne çıktığını görüyoruz. Ancak Diyarbakır, son 30- 40 yıldaki süreçte, terörle anılan bir şehir haline gelmişti, inşallah onu da geride bırakarak kalmış olduğu yerden ve kültür varlıkları temeline dayalı bir yapıyla gelecekteki yoluna devam etme kararını vermiş durumdadır. Bütün Diyarbakırlılar da bunu arzulamaktadır. Ben İzmirlileri hem turist hem de yatırımcı olarak Diyarbakır'a davet etmek istiyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Sertel, Vali Kıraç'a üzerinde beyaz güvercin olan zeytin dalı hediye etti, Kıraç da Sertel'e Diyarbakır anısına özel işlemeli tabak verdi.

FOTOĞRAFLI