DİYARBAKIR'da koruma istemiyle başvuran 10 savcı ve bazı hakimlere koruma verilmediği, 10 savcıya 'çağrılı koruma' uygulaması yapıldığı belirtildi.
Çok sayıda KCK ve terör suçlusunun tutulduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Gürkan Kütük, geçen Haziran ayında Valiliğe başvurarak, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle yakın koruma istedi. Koruma istemi iki kez reddedildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Valiliğin daha önce de benzer durumda olan savcıların koruma istemini kabul etmediğini söyledi. Diyarbakır'da görevli 47 Cumhuriyet savcısından 10'unun daha önce Valiliğe başvurarak kendilerine yakın koruma tahsis edilmesini istediği belirtildi.
Diyarbakır Valiliği'nin, başvuran 10 savcıya yakın koruma vermediği ve kendilerine çağrılı koruma önerdiği belirtildi. Valilik, koruma istemlerini, can güvenliklerinin bulunmadığına dair bir bilgiye rastlanmadığı gerekçesiyle reddetti. Sadece terör suçlarına bakan savcılara birer yakın koruma verildiği ifade edildi. Diyarbakır Valiliği'nin daha önce koruma isteyen bazı hakimlerin de bu yönteki istemlerini reddettiği, can güvenliklerinden endişe eden savcıların da reddedilecekleri gerekçesiyle koruma istemedikleri bildirildi.
SAVCILAR REDDEDİLECEKLERİ İÇİN BAŞVURU YAPMIYOR
Diyarbakır Valiliği'nin can güvenliği şüphelerini dikkate almadığını belirten Cumhuriyet Savcıları, olası bir tehlike durumunda talepleri dikkate almayan yetkililerin sorumluluğu olacağını vurguladı. Savcılar, çok sayıda savcı ve hakimin can güvenliği sorunu olmasına rağmen reddedileceklerini bildikleri için başvurmadığını anlattı.
Diyarbakır Valiliği tarafından yakın koruma isteyen Cumhuriyet Savcısı Gürkan Kütük'e gönderdiği yazıda, "Valilik makamına 9 Ekim tarihinde koruma kararınızın değişmesi ile ilgili vermiş olduğunuz dilekçenize istinaden yapılan yeni inceleme ve tahkikat neticesinde; terör örgütlerince hedef seçildiğiniz ve hayati, harici ve ciddi tehlikeye maruz kaldığınıza, basın yayın yolu ile teşhir edilip- edilmediğiniz ile can güvenliğinizin bulunmadığı yönünde her hangi bir bilgi ve belgeye rastlanılmamıştır" ifadeleri kullanılmıştı.  Savcı Gürkan Kütük'ün Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi eşi Işıl Kütük'ün de daha önce Diyarbakır Valiliği'nden koruma isteminde bulunduğu, bunun  kabul edilmediği belirtilmişti. FB(GG/İD)