Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki  maden faciası nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye binasına yası simgeleyen siyah büyük bez asıldı, Türk bayrağı yarıya indirildi. BDP'li Başkan Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu belediye personeli 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Kışanak, "Soma'daki kardeşlerimizin yaralarını sarmak, istiyoruz" dedi.
Soma'da meydana gelen maden faciası nedeniyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yardımcısı Fırat Anlı ile personel, belediye binası önünde saygı duruşundu bulundu. Türk Bayrağı'nın yarıya indirildiği belediye binasına büyük siyah bez asıldı. Başkan Kışanak, Soma'dan gelen acı haberle sarsıldıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Türkiye'nin iş kazalarına çokça tanık olmuş bir ülke ancak dün yaşadığımız iş kazası kelimesiyle tanımlamayacak kadar büyük bir felaket. Bizler buradan Diyarbakır'dan, Amed'den bu acıyı yüreğimizde hissettiğimizi ifade etmek için buradayız. Bu hepimizin acısıdır, hepimizin üzüntüsüdür. Soma'da yaşanan bu trajedi, bu büyük kayıp hepimizin yüreğini dağladı. Bu büyük felakette yaşamını yitiren tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına tüm Türkiye halkı ve işçi sınıfına başsağlığı dileklerimizi ifade ediyorum. Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz. Hala maden ocağında olan kardeşlerimizin de umutla oradan sağ salim kurtulmalarını bekliyoruz. Belki teknik olarak yaşanan olayın boyutu itibariyle umutlu olmak çok kolay değil ama biz umutlu olmak istiyoruz. Oradan kardeşlerimizin sağ salim kurtulmasını ve hiç değişilse bu yaşanan bu büyük acı içerisinde küçük de olsa bazı sevinçleri, kardeşlerimizin oradan sağ salim çıktığını görerek yaşamak istiyoruz."
Olayın boyutlarıyla ilgili değerlendirme yapmak istemediklerini belelirten Kışanak,  Diyarbakır halkı, büyükşehir belediyesi adına tüm Türkiye'nin ve işçi kardeşlerinin acısını paylaştıklarını söyledi. Başkan Kışanak, şöyle konuştu:
"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır halkı olarak elimizdeki bütün imkanları seferber etmeye hazırız. Sadece arama kurtarma faaliyetleri için değil yürütülebilecek her türlü sosyal dayanışma faaliyetlerinin içerisinde yer almak, katkı sunma, Soma'daki kardeşlerimizin yaralarını sarmak, istiyoruz. Sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde yüpürtülebilmesi için imkanlarımızı seferber etmek istiyoruz. Bu konuda Diyarbakır halkı ve yerel yönetimleri göreve hazırdır. Soma'da yaşanan bu elim olayı biz tıpkı Diyarbakır'da yaşanmış gibi hissediyoruz. Aynı duygular, aynı sorumluluk ve yaklaşımla harekete geçmek için dün akşamdan beri bütün birimlerimiz hazırlıklarını yapmış hazır bir vaziyette bekliyorlar. Bizim kuruduğumuz ilişki neticesinde orada çalışma yapma imkanı mümkün olursa ilgili bütün birimlerimiz, tüm imkanlarıyla orada olacaklar. Halkımız kardeşlerimizin yanında olacaklar."
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fırat Anlı ise, "Bugün bizler Somayız. Bugün bizler o madenin altında kalan yangında yaşamını yitiren maden işçileriyiz. Tüm Diyarbakır adına yaşanan acılara ortak olduğumuzu orada yaşamını yitiren emekçilerimizin, madencilerin, işçilerin aileleriyle, yakınlarıyla, dostlarıyla, onların mesai arkadaşlarıyla üzüntülerimizi, acılarımız paylaştığımızı belirtmek için buradayız. Dayanışma duygularımızı ifade etmek için buradayız" dedi.
Diyarbakır'da KESK'e bağlı yaklaşık 50 sendika üyesi Ofis semtinde toplanarak, Soma'da meydana gelen maden faciasını protesto etti. Kazadan hükümeti sorumlu tutan protestocular, 'Hükümet istifa' sloganları attı.

CA,SS(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)