AFYON Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Kampüsü karşısında yapılan Üniversite Camii'nin açılışını yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Müslüman, Müslümana kin beslemez. Müslüman, yüreğinde Mümin kardeşine karşı nefret beslemez" dedi.
Afyonkarahisar'da, Mimar Sinan'ın 'ustalık eseri' Selimiye ve 'kalfalık eseri' Süleymaniye camilerinden örnek alınarak inşa edilen 1500 kişilik Üniversite Camii, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vali İrfan Balkanlıoğlu, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve protokol üyelerinin katılımıyla açıldı.
İKİ ÖNEMLİ KURUM
Açılış töreninde konuşan Görmez, ibadet yapılan yer ile üniversitenin ayrı düşünülemeyeceğini kaydetti. Görmez, "Bütün dinlerde, kültürlerde, medeniyetlerde tarihe baktığımız zaman üniversite ile mabet birbirinden ayrılmayan iki önemli müessesedir. Bütün medeniyetlerde üniversite kavramı mabetlerden çıkmıştır. Son yüzyılda insanoğlu, insanlık tarihi bir parçalanma yaşamış, bir zihinsel ayrışma yaşamış ve zaman zaman üniversite ile mabet birbirinden ayrı telakki edilmiştir" dedi.
VAHİYLE AKIL AYRILMIŞ
Üniversite ile ibadet yapılan yerlerin birleşmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Görmez, "Üniversite ile mabet ayrılınca din ile bilim ayrılmış, akılla vahiy ayrılmış, akılla kalp birbirinden ayrılmış. Üniversite ile mabet birbirinden ayrılınca bu dünya ile öte dünya birbirinden ayrılmış. Bilim ile dini, akıl ile vahyi, akılla kalbi, dünya ile ebedi hayatı birleştirmek için mabetle üniversitenin birlikte düşünülmesine ihtiyaç vardır. Onun için bilhassa üniversitelerimiz içerisinde, kampuslar içerisinde sevgili öğrencilerimizin, sevgili gençlerimizin manevi hayatına hizmet eden bu müesseselerin oluşumunda emeği geçen herkese en kalbi şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
'MÜSLÜMAN, MÜSLÜMANA KİN GÜTMEZ'
Camilerin gençler, kadınlar, engelliler için de ibadet yeri olduğunu hatırlatan Görmez, Cuma Hutbesi'nde ise kardeşlik vurgusu yaptı. Müslümanların birbirleriyle kardeşlik hukukunu sürdürmesi gerektiğine dikkati çeken Görmez, "İhlas, sadakat ve samimiyet dindarlığın olmazsa olmazıdır. İhlas, sadakat ve samimiyet ortadan kalkınca, dindarlık da ortadan kalkar. Din bu temeller üzerine bina edilmiştir. Müslüman, Müslümanı aldatmaz. Müslüman, Müslümana buğzetmez. Müslüman, Müslümana kin beslemez. Müslüman, yüreğinde Mümin kardeşine karşı nefret beslemez" dedi.