Enver ALAS/ İSTANBUL, () TÜRKİYE Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu düzenlediği basın toplantısında Soma'da yaşanan maden faciasının ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB sendikal örgütlerin Türkiye genelinde yarın 1 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK'in Şişli'deki Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına "Hepimiz derin yasa ve üzüntüye boğulduk. Türkiye işçi sınıfının başı sağolsun" diyerek başlayan Çerkezoğlu, Soma'da yaşanan maden faciasının doğal bir afet olmadığını, kaza denilen olayın göz göre göre gelen bir katliam olduğunu söyledi.

"BU KATLİAMIN FAİLİ ÖZELLEŞTİRME VE TAŞERONLAŞTIRMA POLİTİKALARINI HAYATA GEÇİRENLERDİR"
Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu adına hazırlanan basın açıklamasını okudu, şunları söyledi:

"Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerini yüzde 40 artış göstermesinin nedeni özelleştirme, taşeronlaştırma sonucu TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalmasıdır. Katliamın faili çalışan işçi sayısını bilmeyen ancak 'işletmede her türlü önlem alınmıştı' diye açıklama yapan zihniyettir. Katliamın faili 15 yaşında çocuğun ölüm haberinin geldiği madenle ilgili 'mevzuata aykırı durum' olmadığını açıklayan Çalışma Bakanlığı'dır. Katliamın faili, daha önce madenlerde yaşanan iş cinayetleri sonrası 'güzel öldüler', bu mesleğin fıtratında ölüm vardır' diyerek yeni katliamları meşrulaştıran AKP hükümetidir. Katliamın faili Soma'da madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Katliamın faili, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan işverendir. 130 dolardan 28 dolara indirilmiş maliyetin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün işçi canıyla düşürülmüştür."

SAYGI DURUŞUNUN ARDINDAN
DİSK olarak Türkiye genelinde hayatlarını kaybeden işçiler için işyerlerinde bugünden itibaren anma etkinliklerine başladıklarını ifade eden Çerkezoğlu, KESK, TMMOB VE TTB ile birlikte yarın, sabah saat 09.00 iş yerlerinde yapılacak saygı duruşunun ardından 1 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı. Bütün çalışanları iş bırakma eylemine çağıran Çerkezoğlu, "Tüm halkımızı iş bırakarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri'nin önüne yürümeye siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, işyerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Arzu Çerkezoğlu DİSK olarak yarın 11.00'de Gayrettepe'de toplanarak, Fındıklı'daki İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne yürüyeceklerini açıkladı.

EA (MK) (FOTOĞRAF)