Sayın Yazıişleri müdürlerine
DİSK Genel Başkanı Beko, polisin biber gazından hastanelik oldu başlıklı haberimizi, gelişmeleriyle yeniden düzenleyerek veriyoruz.
-------------
YENİDEN

Utku BOLULU- Bahri KARATAŞ- Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'de, bir günlük iş bırakan işçi ve memurların Soma'daki maden faciasını protesto etmek için düzenlediği yürüyüşe katılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, polisin biber gazlı müdahalesi sırasında fenalaştı. Kani Beko hastaneye kaldırılırken, Konak Meydanı'na girmek isteyen yaklaşık 20 bin kişiye, polis TOMA'lardan tazyikli su sıktı. 25 kişinin yaralandığı olaylarda polis 34 kişiyi gözaltına aldı. Müdahaleden çevredeki engelliler ve kruvaziyer gemilerle kente gelen turistler de olumsuz etkilendi.
İzmir'de dün akşam üzeri DİSK, KESK ve İzmir Barosu'nun düzenlediği Soma'daki maden faciasını protesto yürüyüşünü Konak'ta barikat kurarak engelleyen, TOMA ve çevik kuvvetle müdahale eden polis, bu sabah iş bırakma eylemi nedeniyle sayıları 20 bine yaklaşan yürüyüşçülere daha sert müdahalede bulundu. Basmane'den Konak'a kadar 'Hükümet istifa', 'Soma'nın hesabı sorulacak' sloganları ile gelen, ön safta DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun bulunduğu kortejin önü, Konak Pier Köprüsü'nü geçtikten sonra çevik kuvvet ve TOMA'larla kesildi.
Konak Meydanı'na yürümek isteyen gruba izin vermeyen polis, görüşme isteğini de geri çevirdi. İlk gelen grubun önüne önce uyarı için tazyikli su sıkan TOMA'lar daha sonra yürüyüşe geçenler üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı. Önce geriye doğru kaçan topluluktan bazıları polislere taşlarla karşılık verdi. Polisin müdahalesi daha da sertleştirdi ve direnen gruplara gözaltı işlemi yapmaya başladı. Bazı göstericiler yerlerde sürüklendi.
İKİNCİ MÜDAHALEDE YARALANAN BEKO HASTANEYE KALDIRILDI
Polisin ilk müdahalesi sonrası DİSK işçileri İzmir Ticaret Borsası önünde bir süre oturma eylemi yaptı. DİSK yöneticileri, Vali ile görüşme istediklerini açıkladı. Arada geçen bir saatlik sürede, kalabalık yeniden toplandı. DİSK, KESK, TÜRK-İŞ ve İzmir Barosu başta olmak üzere işçi, memur sendikaları ve sivil toplum örgütlerine mensup yaklaşık 20 bin kişi, Konak'taki Merkez Bankası İzmir Şubesi önünde kurulan polis barikatına kadar geldi.
Barikatları aşmak isteyen gruba polis yine TOMA'larla müdahalede bulundu. Göstericilerin bir kısmı yerlerden söktükleri kaldırım taşlarını TOMA'lara fırlattı. Bazı göstericilerin TOMA'ların üzerine çıktığı, bazılarını ise kapısını açarak içindeki polise ellerindeki bayrak sopalarıyla vurma girişiminde bulunduğu görüldü. TOMA'ların üzerine çıkan göstericiler diğer TOMA'lar tarafından su sıkılarak engellendi. Göstericiler ikinci toplanmalarında, hem Merkez Bankası tarafından hem Kemeraltı'nın içinden, hem de deniz tarafından geldi. Bu nedenle TOMA'lar da dağıldı ve göstericileri Konak Meydanı'na, tazyikli su ve biber gazı kullanarak sokmadı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da buradaki müdahale sırasında yaralandı ve fenalık geçirdi. Ambulansla İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'ne kaldırılan Beko'nun sol kulak zarının patladığı ve dizinden darbe aldığı bilgisi verildi. Beko'nun biber gazından da etkilendiği, hastanede kontrol altında tutulduğunu belirten hastane yetkilileri, sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.
Eşrefpaşa Hastanesi'ne Beko'nun da aralarında bulunduğu olaylarda yaralanan 25 kişi getirildi. Çoğu biber gazından etkilenen göstericilerden ikisinin kalp krizi geçirdiğini belirten hastane yetkilileri sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisi verdi.
Gösterileri izleyen meraklı kalabalık arasında yer alan veya tesadüfen Konak'tan geçen gemilerle kente gelen turistler ile bazı engelli vatandaşlar da biber gazından olumsuz etkilendi.
Müdahale sırasında bir gösterici havai fişeği toplu halde duran çevik kuvvet polislerinin üzerine doğru attı. Bunun üzerine bir Çevik kuvvet polisi, göstericiye plastik mermiyle karşılık verdi. Bu gösterici daha sonra gözaltına alındı. Polisin sabah saatlerinde başlayıp, öğleden sonra sona eren protesto yürüyüşü sırasında, aralarında bir gazetecinin de bulunduğu 34 kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Polisin, gözaltındaki kişilerin, ifadesi alındıktan ve sağlık kontrolünden geçirilip, serbest bırakılacağını açıklamasının ardından eylem öğleden sonra sona erdi.

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)