DİSK Genel Başkanı Kani Beko işveren, işçi ve devletin katkılarıyla oluşturulan işsizlik fonunda 125 milyar olması gerekirken, 65 milyar bulunduğunu belirterek, "Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, bakanın talebiyle 15 milyara yakın yol ve su hizmetlerine para ayrılmış. İşsiz kardeşlerimize ise sadece 6 milyar verilmiş. Maliye Bakanı bu paradan 3 milyara yakın vergi almış" dedi.
Disk Genel Başkanı Kani Beko, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Hükümetin, kıdem tazminatlarını fona devretme düşüncesi, bölgesel asgari ücret, özel istihdam büroları ve esnek çalışma modelleri aratma düşüncesini değerlendiren Beko şunları söyledi:
"Yaklaşık 12 milyon işçinin bugüne kadar işi, ekmeği, geleceğini kesinlikle 'Leş kargalarına' yedirmemeye karar aldık. Bu nedenle, bir aydan bu yana 30’a yakın il ve ilçelerimizde konuyla ilgili toplantı yaptık. IMF ve Dünya Bankası daha önce sağlığın ve eğitimin özelleştirilmesi, emeklilik yaşının 65 olmasına karşılık 3.4 milyar dolarlık kredi verdi. O süreçte sokaklarda muhalefet yaparak mezarda emekliliğe karşı çıktık. Bizim muhalefetimize rağmen sağlık ve eğitimde özelleştirme başladı. Artık parası olan iyi eğitim ve sağlık hizmeti alabiliyor. 2011- 2012’de Dünya Bankası ve IMF’den bu kez ikinci kredi alındı. Uluslararası sermaye 'Siz bizi ülkenize davet ediyorsunuz ama, gelir fabrika kurarız fakat buradan ayrılırken sizin işçilerinizin kıdem tazminatıyla uğraşamayız. 6,2 milyar dolar krediyi size vereceğiz fakat ,karşılığında ulusal istihdam strateji adında program var. Bunu uygulayacaksınız' dedi. Buna göre, Kıdem tazminatları kesinlikle kalkacak ya da fona devredilecek. Kıdem tazminatları 12 milyona yakın işçiyi ilgilendirdiği için çok önemli. Disk, Türk-iş, Hak-iş, İşçi konfederasyonları ve Türkiye’de sendikasız işçilerin de bu konuda katkı koyması lazım, çalışma yapması lazım. Kıdem tazminatları kalkarsa sadece DİSK üyeleri değil, 12 milyona yakın işçisin kıdem tazminatı kalkacak. Bir diğeri, Bölgesel asgari ücret uygulaması (Kayseri’de, Van’da, İstanbul’da farklı olacak). Bir de esnek çalışma (Ne kadar çalışıyorsa o kadar sigorta, ay başı maaş verilecek) 4 binin üzerinde özel istihdam büroları var. İşkur Devlet kurumu. Aynen statüsüyle devam etsin. İhtiyaç varsa İşkur temsilciliği çoğalsın. İş istihdamı var da İşkur iş arayanlara iş mu bulamadı? Asıl mesele o değil. Yapılmak istenen ortaçağda köle satar gibi işçi arkadaşlarımızı özel istihdam bürolarında satmak istiyorlar. Ulusal istihdam stratejisinin tamamına karşıyız."
TAŞERON SİSTEMİ YASAKLANMALI
Taşeron sisteminin yasaklanmasını da isteyen Disk Genel Başkanı Kani Beko, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye’de 2.5 milyon taşeron işçisi var. Bunların iş güvenceleri, sendikaları, gelecekleri yok. 2002 yılında çıkartılan 4857 sayılı yasa aynı zamanda taşeron sistemini besleyen ve destekleyen yasaydı.  Devrimci Sendikalar Konfederasyonu olarak taşeron sisteminin yasaklanmasını istiyoruz. Bakanlık kayıtlarında da var. Yasa çıktıktan sonra 11 bin işçi arkadaşımızı iş kazalarında kaybettik. Bu kazalar bundan sonra da devam edecek. Önümüzdeki süreçte iş kazaları ve ölümlerin devam etmesini istemiyorsak, kesinlikle Türkiye’de taşeron sistemi yasaklanmalı. Onların da sigortası, iş güvencesi, sendikaları olsun. İş kazalarında Avrupa’da birinci, Dünyada 3’üncü duruma geldik. O yüzden taşeron sisteminin kaldırılmasını istiyoruz."
'GENEL GREV KARARI ALABİLİR'
Sendika Başkanı Beko, işsizlik fonu kurulduğu zaman işten atılacak işçilerin, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilmeleri açısından umutlandıklarını da belirterek şöyle dedi:
"İşkur Genel kurulunda delege olarak dosyaya baktım. Kasada işsizlik fonu adı altında işveren, işçi ve devletin katkılarıyla 125 milyar para olması gerekirken, bugün 65 milyar para var. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bakanın talebiyle 15 milyara yakın, yol ve su hizmetlerine para ayrılmış. İşsiz kardeşlerimize 6 milyar para verilmiş. Burası ticarethane gibi, maliye bakanı 3 milyara yakın vergi almış. Bakıldığında amacı dışında kullanılan işsizlik fonunu, yarın kıdem tazminatlarımız fona devredilirse kullanılmasın. Ondan dolayı bu fonların yönetiminde siyasal iktidarlar kaldığı müddetçe fonlara güvenimiz olmaz. Kıdem tazminatının kalkması konusu meclise gelirse Genel grev yapmaktan başka çaremiz yok. Genel greve sadece diğer sendika ve işçilerin de destek vermesi gerekir. Bunları başka türlü durduramayız."