Ümit KOZAN/ANKARA, () - DIŞİŞLERİ Bakan Yardımcısı Naci Koru, dünyada sadece Türkiye’nin uygulamaya koyduğu Elektronik Vize (e-vize) sisteminin devreye girdiği 16 aylık sürede 90 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini söyledi. Koru, "Şu anda günde 30 bin civarında turiste e- vize veriyoruz. Dünya ülkelerinden 98 ülke vatandaşı e- vize alarak Türkiye’ye gelebiliyor” dedi.
Naci Koru, Türk Havayolları ile yeni bir çalışmanın hazırlığı içinde olduklarının da müjdesini vererek, "THY’nin bilet satışı anında e- vize verilmesi konusunda bir çalışmayı devam ettiriyoruz. Bu çalışma önümüzdeki aylarda devreye girmiş olacak" dedi.
Bakan Yardımcısı Koru, e-vize başvuru sisteminin 17 Nisan 2013’te Dışişleri Bakanlığı tarafından başlatıldığını hatırlatarak, "İnternet bağlantısı olan her yerden, 7 gün 24 saat boyunca e- vize alınması mümkün. Başvuru sahipleri kimlik, seyahat belgesi ve seyahat tarihlerine ilişkin web sitesindeki alanları doldurmaları ve muaf değillerse vize harcını on-line olarak ödemelerinin ardından vizelerini alabiliyor ve tüm başvuru süreci ortalama 3 dakika sürüyor" diye konuştu.
Turizm ve iş amaçlı seyahatler için kullanılabilen e-vizenin büyükelçilik ve temsilciliklerimizden verilen vizeler ile sınır kapılarında verilen vizelere alternatif oluşturduğunu belirten Koru, “Halihazırda e- vize uygulamasından 98 ülkenin vatandaşları yararlanırken, 19 Ağustos 2014 itibarıyla toplam 4 milyon 641 bin 688 e- vize düzenlendi" dedi.
E-VİZENİN FİKİR BABASI
Dünyada sadece ilk kez Türkiye’de uygulamaya konulan e- vizenin fikir babası ve sistemin kurulmasındaki öncü olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Doğan Haber Ajansı () muhabirine Elektronik Vize ile ilgili bilgiler verdi.
Naci Koru, muhabirine verdiği özel röportajda şunları söyledi:
“Türkiye’ye her yıl 30 milyondan fazla turist geliyor. Geçen yıl bu rakam 35 milyondu. Yurtdışından Türkiye’ye gelen turistlere daha rahat vize alabilmelerini ve onların Türkiye’ye daha rahat dolaşabilmelerini, gezmelerine fırsat vermek düşüncesiyle ‘e-vize’ çalışmasına başladık. Bunun dünyada da bir örneği yok. e-vize uygulamasını 2013 yılının Nisan ayında başlattık. Bu tarihlerde çok fazla kullanım yoktu, fakat daha sonra kullanımı gittikçe arttı. Şuanda günde 30 bin civarında turiste e-vize veriyoruz. Dünya ülkelerinden 98 ülke vatandaşı e-vize alarak Türkiye’ye gelebiliyorlar. Daha önceleri kolay şartlarda vize verdiğimiz ülkelerin dışında bugüne kadar Türkiye için vize alamayan, göçmen sorunundan dolayı bizimde vize vermekte sıkıntıyla karşılaştığımız bazı ülkelere çok büyük kolaylıklar sağladık. Örneği Afrika ülkelerine; Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden gelecek turistlerde eğer pasaportlarında OECD’ye üye ülkelerden birinden vizesi varsa onlarda 3 dakikada aldıkları e-Vize ile Türkiye’ye gelerek giriş yapabiliyorlar. Dolayısıyla dünyadaki ülkelerin neredeyse yarısı bundan yararlanabiliyor. Bizim ülkemize gelen insanların yaklaşık yüzde 70 veya 80’i e-vize imkanından yararlanabiliyorlar.
BÜYÜKELÇİLİKLERİMİZDE SIRA BEKLEMİYORLAR
e-Vize uygulamasının başlamasıyla Türkiye’nin kendi ülkelerindeki konsolosluk veya büyükelçiliklerine gitmelerine, randevu alıp sırada beklemelerine gerek kalmıyor. Evlerinden, işyerlerinden veya internet ortamı olan her yerden bilgisayarlar, tablet, akıllı telefonları aracılığıyla başvurarak 3 dakika içerisinde vizelerini çok kolaylıkla alabiliyorlar. Vize ödemelerini de yine elektronik ortamda yapabiliyorlar.
BAŞKA ÜLKELERDE AYNI SİSTEMİ UYGULAMAK İSTİYOR
Bu çok güzel bir örnek oldu aslında. Başka bir örneği bulunmadığı için dünyada diğer ülkelerde bununla ilgilenmeye başladılar. Bu sistemi kendi ülkelerinde uygulamak isteyen başka ülkelere de nasıl olduğuna dair sistemimizi gösterdik.
Bu uygulama hızla yayılıyor ve önümüzdeki yıllarda ülkemize daha çok turistin gelmesine yardımcı olacaktır.
HAVALANLARI VE SINIR KAPILARINDA UYGULANIYOR
e-Vize sistemi, sadece havayoluyla değil karayoluyla da gelen turistler sınır kapılarınızda bu uygulamadan faydalanarak Türkiye’ye rahatlıkla giriş yapabiliyorlar. Ama turistin yoğun olduğu ve bununla birlikte en fazla kullanılan havaalanımız tabiî ki İstanbul, Dalaman, Antalya, İzmir ve Ankara’daki havaalanları oluyor; Yani yurtdışı uçuşlarına açık havaalanlarımızda uygulanıyor. Yanı sıra tüm gümrüklü kapılarımızdan e-Vize ile giriş yapılabiliniyor. Zaten bugüne kadar her kapıdan yüz binlerce turist giriş yaptı.
e-Vizenin üzerinde verdiğimiz ülkeyle ilgili şartlar yazıyor. Örneğin Amerika’dan Avusturya’dan geliyorsanız hiçbir başka belgede getirmenize gerek kalmadan giriş yapabiliyorsunuz. Ama Afrika’dan, Pakistan’dan veya Afganistan’dan gelenler için şartlı e-Vize verdiysek o şartları da yerine getirmeleri gerekiyor. Örneğin bizim anlaşmalı olduğumuz havayolu şirketleriyle gelmeleri gerekiyor.
SİSTEM O AN ÇALIŞMASADA GİRİŞ YAPABİLİYORLAR
Bizim verdiğimiz e-Vize üzerinde bütün veriler kayıtlı. Giriş kapılarındaki pasaport görevlileri, o verileri ve pasaportuyla kişiyi teyit ettiği zaman o kişinin vizeyi alıp almadığını anında görebiliyorlar. Dolayısıyla sistem o an için çalışmıyor olsa dahi sıkıntı yaşanmadan giriş yapabiliyorlar.
300 KİŞİYE DE 3 DAKİKADA VİZE VERİLİYOR
Kendi başına bir kişi başvurabildiği gibi ailesi içinde 10 kişiye kadarda başvuru yapabiliyor. Aynı zamanda seyahat acentelerinin 300 kişiye kadar tek seferde başvuru yapması da mümkün. Bir tur şirketi olarak getirdiği tüm kişiler için tek seferde verileri bizim sisteme yükleyerek girişlerini tek seferde yapabiliyor. Bu da ortalama 3 dakika kadar sürüyor. Yani 3 dakikada 300 e-Vizenin alınması mümkün sistem üzerinden.
BAZI ÜLKELERİN KULLANMA ORANI YÜZDE 90
Belli ülkelerde artık sınırda vize alınması tamamen kalkmış gibi. Yüzde 90-95 oranında e-vizelenmiş ülkeler var. Biz bunları da ayrıca istatistiksel olarak da takip edebiliyoruz. Bütün sınır kapılarında vizeler geçerli olarak kullanıyor ve özellikle turizmin yoğun olduğu sınır kapılarında çok yoğun şekilde kullanıldığına dair istatistiklerimizde var. Sistemde farklı amaçlarla kullandığımız istatistiklerde var. Bunları düzenli olarak alıyor ve kontrol ediyoruz. Örneğin kişi başına ne kadar bildirim yapılmış, kaç kişi ne kadar sürede vize almış veya ödemesini hangi kanaldan yapmış ne şekilde yapmış veya sistemde bize verdiği anket puanı ne kadardır bunları düzenli olarak takip edip alınması gereken önlemler varsa onları mutlaka acilen alıyoruz.
10 DİLDE HİZMET
Site şuanda 6 dilde yayında, 7’nci dil bugün devreye girecek ve devam eden 3 dil çalışması da tamamlandığında 10 dil olarak hizmet verecek.
Bugüne kadar toplamda 90 milyon doların üzerinde hasılat rakamına ulaştık. Toplamda bir günde hasılat rakamımız 500 ila 600 bin dolar civarında oluyor bu turizm günlerinde. Bunları da aynı zamanda hem bizim sistemde hem Maliye Bakanlığı’nın sisteminde tarafından kontrol edilmesi mümkün olabiliyor.
KİOSK SİSTEMİYLE KAPIDAN GİRMEDEN VİZE
Aynı zamanlarda sınır kapılarımızda kiosk sistemiyle ilgili bir çalışmamız var. Atatürk Havaalanı’nda şuanda test anlamında 10 adet kiosk var. Bu kiosk sistemiyle de e-Vize alınabiliniyor. Turistler evinde, işyerinde almadıysa sınır kapılarına geldiğinde kiosk sistemiyle vize alabilecekler.
THY İLE VİZE ALINABİLİNECEK
Türk Havayollarıyla (THY) bir çalışmamız var. THY’nin bilet satışı anında, e-Vize verilmesi konusunda bir çalışmayı devam ettiriyoruz. Bu çalışma önümüzdeki aylarda devreye girmiş olacak. Sistem üzerinden THY kontrolünü yapabilecek. Kişinin verdiği pasaport numarası veya kuyruk bilgisiyle birlikte Türkiye vizesi olup olmadığını kontrol edebilecek ve sistem üzerinden nasıl alacağını göstererek vizesini almayı sağlayacak."
BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ VAR
Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Dışişleri Bakanlığı olarak ‘e-Vize’ uygulamasıyla ‘Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler’ kategorisinde birincilik ödülünü de aldıklarını hatırlatarak, “e-Vize programı tamamen Türkiye’de bizim tarafımızdan geliştirildi. Her hangi bir dış kaynaktan faydalanılmadı” dedi.

FOTOĞRAFLI