Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - AMERİKA'da eğitimini sürdürürken tüfekle vurularak öldürülen ve Muğla'nın Bodrum İlçesi Gündoğan Mahallesi'nde toprağa verilen 17 yaşındaki Diren Dede, öldürüldüğü ABD'nin Montana kentinde unutulmadı. ABD'de yanında yaşadığı aile ve Değişim Grubu Okulu öğrencileri ile okulun futbol takımında birlikte oynadığı arkadaşları Dede için anma gecesi düzenlendi. ABD'li aile evinin bahçesine Diren ile ilgili anı köşesi yaptı.
Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan Diren Dede eğitim görmek için gittiği ABD'nin Montana kentinde 27 Nisan'da bir evin ahırında 'Hırsız' zannedilerek ev sahibinin tüfekle açtığı ateşle öldürüldü. Diren'in ABD'de evinde kaldığı aile Kate Walker Smith ile eşi Randy Smith, Dede'nin yaşadığı evin bahçesine dev Alman bayrağı dikerek bahçeyi çiçeklerle donattı. Randy Smith, bahçedeki çimlerin üzerine sevdiği içecek kutuları ve dev futbol topu koyarken şöyle dedi:
"Diren yanımızda kısa süre kalmasına rağmen kendisini bize, okul ve mahalle arkadaşlarına kendisini çok sevdirdi, çok saygılı, dürüst, yumuşak bir kişiliği vardı. Spor, özellikle futbolu çok seviyordu, kısa zamanda okul takımının değişmez elemanı oldu. Henüz olayın şokunu atlatamadık. Onun bizi bırakıp gittiğine inanamıyoruz. Bizi Türkiye'ye götürüp ülkesini tanıtacağını söylüyordu. Biz onu asla unutmadık, yaşadığı yerleri gidip ziyaret etmek istiyoruz."
Montana'da öğrenim gördüğü Big SKY okulunun bahçesinde ise okul ve futbol takımındaki arkadaşları anma gecesi düzenledi. Geceye yaklaşık 300 öğrenci katıldı. Ellerinde mumlarla gelen arkadaşları Dede için açılan anı defterine hatıralarını yazdı. Big SKY okulunun futbol takımı geçtiğimiz pazar günü oynanan Missoula Strikers maçı öncesinde Diren Dede için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Arkadaşlarının maç esnasında topladıkları 5 bin doların ise Dede'nin ailesine ulaştırılacağı belirtildi.
KATİL 30 BİN DOLAR KEFALETLE DENETİMLİ SERBEST BIRAKILDI
Diren Dede'yi öldüren evli ve 1 çocuk babası 29 yaşındaki Marcus Kaarma'nın ise Montana Eyalet Mahkemesi tarafından yapılan ön duruşmada 30 bin dolar kefaletle sınırlı denetim altında serbest bırakılması Dede'nin arkadaşlarını ve ABD'li aileyi isyan ettirdi. Kaarma'nın ifadesinde "Daha önce de evim hırsızlar tarafından soyulmuştu. Garajda sesleri duyunca hırsız var sandım çok karanlıktı. Elinde parlayan bir şey görünce bıçak olduğunu anladım bana doğru hareket edince ardarda karanlıkta ateş ettim. Kendimi korumak için ateş ettim, öldürmek için değil" dediği belirtildi. Kaarma'nın 4 el ateş ettiği iki kurşunun Diren'e isabet ettiği ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi. Cinayet ile ilgili ilk duruşma 12 mayıs tarihinde yapılacak.

YA(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)