İZMİR'de Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Dini Yüksek İhtisas Merkezi törenle açıldı. Merkezde, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden İlahiyat Fakültesi mezunları arasından sınavla seçilenler, 30 aylık eğitimle vaiz, müftü ve daha üst görevler için yetiştirilecek. İzmir Valisi Mustafa Toprak konuşmasında, "Toplumda zaman içinde gelen bir takım hastalıklar olabiliyor, o hastalıklara cevap verebilecek, insanları ruhen güçlü kılabilecek bir takım öğretilere de iyi bir rehberlik edebilecek eğiticilere de ihtiyaç var" dedi.
Türkiye'de daha önce 6 kentte bulunan Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nden 7'ncisi bugün İzmir'in Karabağlar İlçesi Yeşilyurt Semti 9525 sokakta açıldı. Törene, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, İl Müftüsü Ramazan Muslu, İzmir Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Şamil Ok, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında Yeşil Camii İmam Hatibi Ahmet Yüksel'in Kur'an-ı Kerim'den ayetler okudu. Merkez hakkında bilgi veren Ok, "Bu merkezler, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden İlahiyat Fakültesi mezunları arasından sınavla seçilerek vaiz, müftü veya daha üst görevlere eleman yetiştirmektedir. Sınavla seçilen personel için 30 ay süreli, kesintisiz ve sürekli eğitim faaliyeti yürütülmektedir. Açılışını yaptığımız merkezde, ilk etapta 13 kursiyer, 3 eğitim görevlisinden eğitim alacak. Halkımızın kendi varlık özüne olan sadakat ve bağlılığını canlı tutma konusunda, burada yetişecek arkadaşlarımız halk ile organik diyaloğa girme ve milli benliği dini kökenli provakatif saldırılardan koruma konusunda çok önemli bir misyon üstlenecektir" diye konuştu. Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş ise ilk olarak 1976 yılında kurulan ve bugüne kadar 2 bin 500 mezun veren Dini Yüksek İhtisas Merkezleri ile ilgili bilgiler aktardı.
TOPLUMDA BİR TAKIM HASTALIKLAR OLABİLİYOR
Merkezin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Toprak ise konuşmasında şunları söyledi:
"Burası önemli bir merkez olacak. Burada doktora seviyesinde eğitim verilecek. Toplum önemli bir değişim ve dönüşüm içinde. Toplumda zaman içinde gelen bir takım hastalıklar olabiliyor, o hastalıklara cevap verebilecek, insanlarını ruhen güçlü kılabilecek bir takım öğretilere de iyi bir rehberlik edebilecek eğiticilere de ihtiyaç var. Bu manada, vaiz veya müftü olacak arkadaşların toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yetişmesi her türlü güzelliğin üstündedir. Önemli olan buraları yaptıktan sonra içeriğine uygun olarak yetiştirmek ve o yetişenlerin de toplumun hastalıklarına çare olabilecek, sıkıntıya düşmüş insanlara, o sıkıntıyı giderebilecek bakış içinde bir takım güzellikleri aktarabilmeleridir. Üç kol çok önemlidir. Geçmişimizi iyi yönetmek noktasındayız, geleceğimizi yönetmek zorundayız ve bir de değişimi yönetebilmeliyiz."
Konuşmaların ardından Vali Toprak ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş'a plaket verildi. Evliyazade Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından bağışlanan, içinde yemekhane, kütüphane, 6 sınıf ve konferans salonu bulunan 80 kursiyer kapasiteli merkez, protokol üyeleri tarafından dualarla açıldı.

FOTOĞRAFLI