Cevdet ŞEN/DİKİLİ (İzmir), () - İZMİR merkezli şirketin Urla'daki balık çiftliğini Dikili Denizköy'e taşımayı planlamasının görüşüleceği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, aralarında Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven'in de bulunduğu çevreciler ve yöre halkının tepkisi üzerine yapılamadı.
Batı Deniz-Seramik Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti., Urla Gerence Körfezi'nde 9 bin 600 metrekarelik deniz alanı üzerinde planlanmış olan 300 ton/yıl kapasiteli su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetini Dikili'ye taşımak için kolları sıvadı. Batı Deniz-Seramik, çiftliğini Denizköy Mahalle açıklarında yer alan Dikili Bölgesi Alan-1 içerisindeki 117 bin 975 metrekarelik alana taşıyıp, yılda 2 bin 500 ton su ürünü (çipura, levrek, granyöz, sinagrit) üretimi gerçekleştirmek için harekete geçti. Bu kapsamda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan firmanın proje değişikliği talebi Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından da uygun görüldü. F
irmanın 30 metre çaplı 26 HDPE (High Density Polyethylene) kafes ve yavru balıkların büyütüleceği 24 metre çaplı 13 HDPE kafes kullanarak Denizköy'de yapmayı planladığı üretim için dün (salı) ÇED toplantısı düzenlenmek istedi. Ancak, toplantının yapılacağı Denizköy Sahil Kafeterya önünde toplanan 150 kadar çevreci ve yöre halkı, Dikili'de balık çiftliği istemediklerini belirtip, tepkilerini dile getirdi. Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ile Ege Çevre ve Kültür Plaformu (EGEÇEP) da eyleme destek verdi. Denizköylü kadınlar, 'Balık çiftliği istemiyoruz', Dikili Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ise 'Balık çiftliklerine hayır' yazılı pankartlar açarken, davullu protestoda bulunuldu.
Zaman zaman sert tartışmalar yaşanırken, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, bakanlık yetkililerine Dikili'de yapılması planlanan balık çiftliğinin insanca yaşamalarına engel olacağını belirtip, toplantının yapılmasına izin vermeyeceklerini bildirdi. Tepkiler nedeniyle toplantının yapılamayacağının anlaşılması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Temsilcisi Devrim Kılıç, yöre halkının bölgede balık çiftliği istemediğini belirten bir tutanağı muhtarlıkta hazırlayıp, bir kopyasını Özgüven'e verdi. Tutanağın içeriğini yöre halkı ile paylaşan Özgüven, "Bizler geleceğimize sahip çıkıyoruz. Balık çiftliklerinin zararlarını biliyoruz. Doğamızın kirletilmesine karşıyız. Çünkü biz geleceği çocuklarımıza tertemiz teslim etmek istiyoruz. Bugün burada, kirleticiler bir şeyin tekrar farkına vardılar. Hiç kimse halkın istemediği bir şeyi yapamaz" dedi. Özgüven, hazırlanan tutanağı da okudu. Grup, toplantının iptal edilmesi üzerine dağıldı.

FOTOĞRAFLI