ADALET Bakanlığı'nın, turizm gelişim bölgesi ilan edilen Aydın'ın Didim İlçesi'nde, Taşburun Mevkisi ile Akköy Mahallesi arasında deniz manzaralı 4 bin dönümlük hazine arazisinin açık cezaevi yapılmak üzere Maliye Bakanlığı'ndan tahsisini istediğinin ortaya çıkmasının ardından CHP'li Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay açıklama yaptı. Başkan Atabay, "Turizm ve cezaevi kelimeleri yan yana örtüşmüyor" dedi.
Adalet Bakanlığı, zeytincilik ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Aydın'da yapılması planlanan ve mahkumların üretime katkı sunabildiği açık cezaevi projesi için turistik ilçe Didim'i seçti. Denize yaklaşık 3 kilometre mesafedeki hakim bir tepede bulunan 1662 parseldeki tamamı 9 bin 700 dönümlük arazinin 4 bin dönümlük bölümüne yapılması düşünülen açık cezaevinin arazi tahsisi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü harekete geçti. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden arazinin tahsisinin talep edildiğinin duyulması, ilçede şaşkınlıkla karşılandı. Beş yıldızlı otel yapılması için tahsis alanlarının da bulunduğu aynı bölgeye yapılması düşülen cezaevine karşı sivil toplum kuruluşlarının da imza kampanyası başlatmak üzere harekete geçtiği bildirildi.
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ise ilçenin bir turizm bölgesi olduğunu, cezaevi ile turizmin bir arada anılamayacağını ifade edip, "Turizm ve Cezaevi kelimelerini yan yana koyduğumuz zaman örtüşmediğini görüyoruz. Niçin bu bölge seçildi anlamış değiliz. Uzun zamandır devam ettiği söylenen bir çalışma ancak yerel yönetimlere bir bilgi aktarılmadı. Aktarılsa daha sağlıklı değerlendirme imkanımız olurdu. İyi şartlarda yarı açık bir cezaevi olacağını duyuyoruz. Ülkemiz için bir ihtiyaçsa mutlaka ülkemizin bir köşesine konuşlandırılacaktır. Ama turizm merkezi olmak yolunda hızla ilerleyen Didim'in önünü kesici bir karar olduğunu ve çokta mantıkla bağdaşmadığını söyleyebilirim. Bizim o bölge için planladığımız bir turizm gelişim ağımız var. En basiti bir Akköy Modeli Projesi var. Cezaevi projesinin denize kadar ulaşan büyük bir proje olduğu söyleniyor. Didim Belediye Başkanı ve halk olarak çok hoşnut olduğumuzu söyleyemem. En azından çok gerçekçi bilgilerin bize aktarılmış olması gerekirdi. Bugüne kadar, yerel yönetimin hiçe sayılarak çok geniş bir alanın böyle proje aşamasına getirilmesini esefle karşılıyorum. Bunlar geçmişte kaldı ancak bu projenin doğru yerde yapılıp yapılmadığının çok iyi araştırılması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Didim'e cezaevi yapılmasının sadece ekonomik boyutu değil, sosyal boyutunun da çok iyi araştırılması gerektiğini savunan Başkan Atabay, "Yöre halkına ne getirir,ne götürür, kültürel anlamda güncel yaşantısına ne kadar bunların iyi araştırılması gerektiğine inanıyorum. Netice itibari ile burada yapılmasının çok doğru olmadığını düşünüyorum. Zaten halkımızla ve sivil toplum kuruluşları ile de görüşüyorum, kimsenin bu karara sıcak baktığını düşünmüyorum" dedi.
KAYMAKAM EMİROĞLU DOĞRULADI
Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu da Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Didim Mal Müdürlüğü'ne gerekli iznin verilmesi ve işlemlerin yapılmasına yönelik yazışmaların olduğunu doğruladı. Bakanlıklarla yazışmaların yapıldığını ve olumlu görüşlerin alındığını belirten Kaymakam Emiroğlu, "Didim'e cezaevi yapılması konusu yaklaşık 1.5 yıldır gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumlardan olumlu görüş alındı" dedi. Kaymakam Emiroğlu, arazinin tahsisi halinde Adalet Bakanlığı'nın da kendi bütçesi ile açık cezaevini inşa edebileceğini de söyledi.

BY(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)