Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), () - ORTADOĞU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Sporları Kulübü üyesi ve Sualtı Milli Takım sporcusu Derya Can, Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, 'Değişken ağırlık ip destekli paletsiz derin dalış' dalında 90 metreye dalarak, kendisine ait 71 metrelik rekoru geliştirdi.
Serbest dalış dünya rekortmeni Derya Can, küçük ev aletleri markası Arnica'nın ana sponsorluğunda Kaş-Hidayet Koyu'nda rekor denemesi yaptı. Dünya Sualtı Sporları Federasyonu (CMAS) Serbest Dalış Kurul Başkanı Levent Ucuzal, CMAS hakemlerinden Rus Higor Orel, Hırvat Neven Lucas'ın gözetiminde yapılan rekor denemesini, Arnica Küçük Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Akın, ODTÜ- SAS Kulübü üyeleri ve gazeteciler izledi.
90 METREYE DALDI
Dalış için hazırlıkların tamamlanmasının ardından Derya Can suya girdi. Son kontrollerin ardından hakem ve gözlemcilerin işaretiyle milli sporcu saat 09.00'da dalışa geçti. 90 metreye dalan Can, 71 metreyle bu dalda kendisine ait olan rekoru 19 metre daha geliştirerek yeni bir rekora imza attı. Milli sporcu dalışını, 2 dakika 29 saniyede tamamladı. Rekor sonrasında Can ve ekibi büyük coşku yaşadı. Milli sporcu, denizde Türk bayrağı açarak, arkadaşlarıyla birlikte rekorunu kutladı. ODTÜ- SAS ekibi ve arkadaşları, Derya Can'ı alkışlayarak kutladı.
ENGELLİ SPORCU DA REKOR KIRDI
Derya Can'ın ardından ortopedik engelli sporcu Cem Esmeray da 'Değişken ağırlık ip destekli paletsiz derin dalış' dalında rekor denemesi yaptı. 10 Temmuz'da Balıkesir- Ayvalık'ta 18 metreye dalan Esmeray, bu kez 22 metreye dalarak rekorunu 4 metre daha geliştirdi.
19 METRE FARK ATTI
Rekor denemesinin ardından açıklama yapan Derya Can, çok çalıştığını ve sonunda mutlu sona ulaştığını söyledi. Kendisine ait rekoru geliştirdiğini kaydeden Derya Can, "Geçen yıl 71 metreye dalmıştım. Bu sene 90 metreye daldım. Kendi rekorumu geliştirdim. Normalde rekorlar birer, ikişer metreyle kırılır. Geçen sene daha önce 61 metreyle Şahika Ercümen'e ait rekoru 10 metre farkla kırmıştım. Bu sene 19 metre ile kırdım. Bu senenin farkı geçen seneden derinliğe adapte oluşumdu. Geçen yıl derinlik antrenmanı yapmadığımdan daha zor adapte olmuştum. 1 aylık çalışmayla kendi rekorumu 19 metre geliştirdim" dedi.
SOMA, FİLİSTİN VE GÖKHAN TÜRE'YE ADADI
Rekorunu 11 Mayıs 2014'de yaşamını yitiren doğa dostu ODTÜ- SAS'ın kurucularından K. Gökhan Türe'ye adadığını belirten Derya Can, "Bu rekoru ayrıca Soma'daki maden kazası şehitlerine, Filistin'de ölen çocuklara adıyorum" dedi.
Engelli rekorunu kıran Cem Esmeray ise "Mutluyuz. Bugün dünyada bir ilkle karşınıza geldik. 10 Temmuz'da, Ayvalık'ta 18 metreye iniş yaptım. Bu alanda dünyada rekoru tescil edilen ilk engelli sporcu benim. Bugün burada 4 metre daha rekoru geliştirdim" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI