BURSA’da eğitimciler ‘Dershane Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için kendilerinii zincirleyip kilit vurdu. Türk Eğitim- Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Artık ‘devlet memuru' şahsiyeti ve güvencesi kalkacak ‘Hükümet cariyesi’ uygulaması başlayacak” dedi.
Türk Eğitim- Sen Bursa Şubesi üyesi 30 eğitimci İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Türkiye Büyük Millet Meclis'i gündemine gelen, 'Milli Eğitim Temel Kanunu hakkında değişiklik ile ilgili yasa tasarısı'nı protesto etti. Ellerinde 'Devlet memuru gidiyor, Hükümet cariyesi geliyor', 'Paralel bahane, yağma şahane', 'Yaz boz MEB, tasarı değil ucube’ pankartları taşıyan eğitimciler, kendilerini zincirleyerek kilit taktı. Üyeler adına basın açıklaması yapan Türk Eğitim- Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, hükümetin en kıyıcı en gaspçı yasasını meclise getirdiğini öne sürdü. Hükümet ve cemaat arasındaki sürtüşmenin kaybedeninin Türk milli eğitimi ve öğrencileri olacağını dile getiren Türkoğlu, ‘sınavlar kaldırıldı’ dense de yarışın ve sınavların sürdüğünü kaydetti. Dershanelerde 6 yıl boyunca çalışan öğretmenlerin KPSS sınavına girmeden mülakatla alınmasının haksızlık olacağını kaydeden Türkoğlu, KPSS’yi kazanarak öğretmen olanlarında 1 yıllık adaylık döneminin ardından gerekli şartları yerine getirdikten sonra yazılı ve sözlü sınavla kadroya alınabileceğini söyledi. Sözlü sınavın torpil ile eşdeğer olduğunu iddia eden Türkoğlu, hükümeti kendi yandaşlarını korumak ve kollamakla suçladı. Tasarı kanunlaşırsa 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdürü ve yardımcısı olanların görevlerine son verileceğini belirten Türkoğlu, “Yasa tasarısında 'Okul ve kurum müdürleri, İl milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul kurum veya okul müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz' deniliyor. Okul müdür ve müdür yardımcıları bundan sonra sınav sonuçlarına göre görevlendirilmeyecek. Burada da okul müdür ve müdür yardımcılarının kaderi il milli eğitim müdürlerinin ve Valilerin yani Hükümetin iki dudağı arasında olacak. Bu madde ile birlikte 100 bin okul yöneticisinin görevi sona erdirilecek. Artık 'devlet memuru” şahsiyeti ve güvencesi kalkacak tabiri caiz ise “Hükümet cariyesi” uygulaması başlayacak” dedi.
Türkoğlu, yasa tasarısının kabul edilmesi halinde Ankara’da ve diğer illerde iş bırakma eylemlerine başlayacaklarını söyledi.