MİLLİ Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, akşam saatlerinde TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Kamuoyunda 'dershane tasarısı' olarak bilinen kanun tasarısında, dershanelerin geleceğine ilişkin hükümler de yer alıyor.
Tasarıya göre, dershaneler faaliyetlerini 1 Eylül 2015 tarihine kadar sürdürebilecek. Bu tarihten sonra dershanelerin etüt merkezine ya da özel okula dönüşmesi için teşvikler verilecek. Tasarıda, dershanede çalışan öğretmenlerin de Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmesinin önü açıldı. Tasarıya göre, Hazine'ye ait taşınmazlar üzerinde, dönüşüm programına dahil dershaneler lehine bedelsiz olarak en fazla 25 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilebilecek ve mülkiyeti hazineye ait olup Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen taşınmazlar üzerindeki okul binaları kiraya verilebilecek.
Tasarıda dikkat çeken bir diğer düzenleme ise Talim ve Terbiye Kurulu'nun yapısı düzenliyor. Tasarıda, Talim ve Terbiye Kurulu'nun yetkileri MEB'e devredilirken, kurulun bilimsel danışma ve inceleme organı olarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Düzenlemeyle, etüt eğitim merkezlerinin 12 yaş ve altındakilere yönelik olması öngörülüyor.

FK (BY/RT)