ANTALYA'da kahvaltılı toplantıda bir araya gelen dershaneciler, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 'dershanelere 2 yıl daha zaman tanıyan' açıklamasının, süreci seçim sonrasına ötelemek olduğunu savundu.
Antalya'da dershaneciler, Fen Bilimleri Dershanesi'nin ev sahipliğinde kahvaltıda biraraya geldi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR), Güven Dershane Sahipleri Derneği (GÜVEN-DER), Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği (TÖDER) il temsilcileri Aydın Vural, Rahmi Dakak, Hasan Aydıner'le birlikte 40'a yakın dershanecinin yer aldığı kahvaltının konuğu ise Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın oldu.
'KAPATILMAYA KARŞIYIM'
Başkan Akaydın, eğitim sisteminin dershaneyi gerektirmeyecek bir niteliğe yükselmesi gerektiğini söyledi. Fakat Türkiye'de mevcut sistem içinde dershanesiz süreçlerin mümkün olmadığını savunan Başkan Akaydın, “İnsanların bir sorunla karşılaşınca kamuya müracaat etmeden hizmet alacağı iki yer var. Biri sağlık, diğeri eğitim. Dershane kaçınılmaz bir olgu. Eğitimde kalitesi ile övünülen okullarda okuyan çocukların bile dershane desteği almadan istediği üniversitede yer alması mümkün değil. Milli Eğitim sistemi A'dan Z'ye sakat" diye konuştu.
Dershanelerin kapanmasının ancak eğitim sisteminin değişmesiyle birlikte tartışılabileceğini kaydeden Başkan Akaydın, “Aksi halde dershanelerin kapatılmasına karşıyım. Siyaseten, oy avcılığı için söylemiyorum. Her siyasetçi ülkesinin gerçeğini kabul etmek zorunda" dedi.
Başkan Akaydın, sosyal demokrat olmasına rağmen dershaneler sorununa liberal bakış açısından yaklaştığını belirterek “Burada bir iş yapılıyor. Talep var. Bu işin sonunda da değer elde ediliyorsa serbest piyasanın kendi kurallarıyla değerlendirmek lazım. Arzı yasaklarsanız talep yasa dışı yollara kayar" diye konuştu.
'SINAV DERSAHANECİLİĞİ BİTMELİDİR'
Toplantının ev sahibi Necati Açıkgöz, üniversite sınavlarına hazırlık anlamında dershanelerin kalkması gerektiğini söyledi. Fakat bunun kişinin daha iyi matematik, daha iyi fizik öğrenme talebinin yasaklanması olmadığını savunan Açıkgöz, çözüm noktasında askeri lise modelinin örnek oluşturabileceğini söyledi. Bir dönem askeri liselerde okuyan öğrencilerin üniversitelerin hukuk ya da diğer bölümlerine gitmek için izinli olarak dershaneye devam ederken şimdi hiçbir dershanede askeri öğrenci kalmadığını kaydeden Necati Açıkgöz, “O okullarda laboratuarlarından spor tesislerine kadar kurulan yapılar dershaneyi bu öğrenciler için gereksiz hale getirmiştir" dedi.
BASİT SORULAR
Necati Açıkgöz, hükümetin dershaneleri gereksiz göstermek için merkezi sınavlarda soru kalitesini de düşürdüğünü iddia etti. Son sınavlarda 8'inci sınıflara yönelik soruları 5'inci sınıf öğrencisinin dahi rahatlıkla yapabileceğini savunan Açıkgöz, “'Gitmeden de yapabiliyorsunuz' demek istiyorlar. O zaman her şeyin seviyesini düşür. Ne kadar yanlış işler yapılıyor" dedi. Açıkgöz, dershanelerin özel okula dönüşümüne ise razı olmadıklarını söyledi.
ÇOCUKLAR ÜZERİNDEN POLİTİKA
TÖDER Antalya Temsilcisi Hasan Aydıner, merkezi sınavlarda soruların kolaylaştırıldığını savunarak, “Çocuklarımız tembelleştirilerek, çocuklar üzerinden politika yapılarak kamuoyu yanıltılmasın. Kolay soru sormak kamuoyunu yanıltmak demektir" dedi.
DERS ANLATARAK KARNIMI DOYURMAK İSTİYORUM
Uğur Dershaneleri adına toplantıya katılan Kenan Çelik, “Matematik öğretmeniyim. Devlette çalışmak istemiyorum. 20 yıldır bu meslekten başka iş yapmıyorum. Ders anlatmak ve karnımı doyurmak istiyorum. Bu bir insanın, aile babasının en temel hakkadır. Bunu nasıl garanti altına alacaklar, bunu anlatsınlar" diye konuştu.
'MÜCADELEYE DEVAM'
ÖZDEBİR Antalya İl Temsilcisi Aydın Vural, sürecin dershanecilerin ekmeğiyle oynandığı bir duruma evrildiğini savunarak, “Çok güçlüyüz. 20 gündür yapılan mücadelelerle belli bir yere geldik" dedi. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Bakanlar Kurulu'nun ardından dershanelere 2 yıl daha zaman tanındığına ilişkin açıklamanın bu örgütlü yapıdan kaynaklandığını kaydeden Vural, “Tepkiler herhalde Milli Eğitim Bakanlığı'nı tedirgin etti ve bunu seçim sonrasına attı. Şu an görünen durum o. Seçim sonrasına atıldı. Bundan sonra da mücadelemize hep birlikte devam edelim" diye konuştu.
'SEÇİM SONRASINA ÖTELENİYOR'
Özbilgi Dershanesi'nden Vahap Erdoğdu, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın açıklamalarının kamuoyunda tepkiyi dindirmek ve süreci seçim sonrasına ötelemek anlamı taşıdığını savundu.