İZMİR Özel Dershaneler Birliği Derneği, deshanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağına tepki gösterdi. TBMM’den deshanelerin kapatılmasıyla ilgili karar çıkması durumunda hukuki zeminde haklarını arayacaklarını açıklayan Dernek Başkanı Sezai Özel, “Siyasi bir çekişmeye kurban ediliyorsak yazık olur. Gündemi değiştirmek için malzeme yapılmak isteniyorsak yazık, günah olur. Vicdanları sızlatır” dedi.
Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağı hazırlıkları Türkiye çapında dershane işletmelerinin tepkisini çekti. İzmir Özel Dershaneler Birliği Derneği de düzenlediği basın toplantısıyla görüşlerini kamuoyuna açıkladı. Dernek Başkanı Sezai Özel, dershanelerin dünyanın 194 ülkesinde varolduğunu, bilgi eksikliğinin kapatılması için gerekli olduğunu söyledi. Özel, “Dershaneleri ortadan kaldırırsanız talep ortadan kalacak mı? Merkezi sınavlar ortadan kalkıyor mu? Liselere, üniversitelere giriş sınavsız mümkün mü? Sınav varsa, yerleştirme ve sıralama olması gerekir. Öğrenciler daha iyi bir yere girmek istiyor. Burada dershaneler devreye giriyor. Fen Lisesi, özel okula giden öğrenci bilgiyi tamamlama gereksinimi duyuyor. Maddi durumu iyi olan öğrenci özel dersle tamamlıyor. Maddi durumu iyi olmayanlar için dershaneler var. Hedef puanına ulaşması için öğrencinin bilgi eksikliğini tamamlıyoruz” diye konuştu.
“SORUNLARIN SEBEBİ DEĞİL SONUCUYUZ”
Eğitimdeki sorunların sorumlusuymuş gibi günah keçisi haline getirilmekten üzüntü duyduklarını belirten Özel, sorunların sebebi değil sonucu olduklarını söyledi. Özel, Milli Eğitim’de fırsat eşitsizliği olduğunu belirterek, “Okulların eğitim kalitesi aynı mı? Temel fırsat eşitsizliği budur. Bunu siz yaratmış olmuyor musunuz? Bu doğasında var. Gerçek olan budur. Biz bunu fırsat eşitliğine dönüştürmeye çalışıyoruz” dedi. Öte yandan ülkede 300 bin atanamayan öğretmen olduğunu, dershanelerde 70 bin öğretmen, 30 bin de yardımcı personel istihdam edildiğini belirten Özel, dershanelerin kapanmasıyla bu insanları durumlarını ne olacağını sordu? Öte yandan dershanelerin işletmeci olduğunu, geleceğe dönük üçüncü kişilerle, öğretmenlerle olan sözleşmeler nedeniyle hukuki bağlayıcıkları bulunduğunu da belirtti.
800 YENİ ÖZEL OKULA GİDECEK ÖĞRENCİ NEREDEN BULUNACAK
Arz eden dershaneciler ile talep eden veli ve öğrencilerin bir araya gelmesiyle sorunun çözülebileceğini belirten Özel, yapılan anketlerde dershanelerin kapanmaması gerektiğini söyleyenlerın oranının yüzde 70 olduğunu belirtti. Dershanelerin özel okullara veya açık liselere dönüştürülmesiyle ilgili de görüşlerini açıklayan Özel şunları söyledi:
“Özel okulculuk ile dershanecilik tüm dünyada farklıdır. Ayrıca dershanelerin yüzde 20’sinin özel okul olması halinde bile 800 yeni özel okula gidecek maddi durumu iyi olan öğrenci nereden bulunacak? Mevcut özel okulların yüzde 50 kontenjanları zaten boş” dedi.
“KAPATILIRSAK HUKUKİ YOLLARLA BAŞVURUCAĞIZ”
Sezai Özel, dershahenelerin kapatılmasıyla talebin yok olmayacağına, bu kez evlerin dershaneye dönüşeceğine ve kayıt dışının artacağına dikkat çekti. TBMM’den dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasanın geçmesi durumunda yasal haklarını sonunu kadar arayacaklarını, hukuki girişimlerde bulunacaklarıını belirten Özel, “B planımız var. Avukatlarımız hukuki mücadele için rapor hazırlıyor. Hukukun üstünlüğüne inanmak istiyoruz. Anayasadaki eşitlik ilkesi, hür teşebbüs ilkesi, öğrenemeye olan talebin kısıtlanamayacağı ilkelerine dayanarak hakkımızı arayacağız. Uluslararası sözleşmelerden doğan iş hukukunda haklarımız var. 40 yıllık kurumlar var. Uluslararası anlamada marka anlaşması yapan kurumlar var. Bunları gözardı edip 'tamam oldu, bitti’, 'buyurun mu’ diyeceğiz. Hakkımızı arayacağız” dedi.
CHP, AKP ve MHP’DEN DE DESTEKLEYEN İSİMLER OLDU
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın medyada yer alan maddi yaptırımlar başta olmak üzere bazı maddelerin taslakta olmadığı açılması yaptığını belirten Özel, gerçek durumun ne olduğunu bilmediklerini, ancak okudukları taslakta bu olumsuz maddelerin bulunduğunu söyledi. AK Parti, CHP ve MHP içinde kendilerine destek olan ve dershanelerin kapatılmamasından yana isimlerin bulunduğunu ifade eden Özel, “Veliler ve öğrenciler bizim yanımızda, ihtiyacımız yok desinler biz ortadan kalkmaya hazırız” dedi.
“SİYASİ ÇEKİŞMEYSE ÇOCUKLARA GÜNAH OLUR”
Özel, basın mensuplarının dershanelerin kaldırılmasında siyasi bir hesaplaşma olup olmadığı yönündeki soruya verdiği yanıtta, “Herkesin siyasi görüşü farklı olabilir. Varsa bir siyasi çekişme, hesaplaşma, çocuklarımızın ve 40 yıllık kurumların kurban edilmiş olmasının günah olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Basın mensuplarının en çok bakan değişen Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarısızlığının kurbanı olup olmadıkları sorusuna ise Özel, “Bizim işimiz eğitim. Gündemi değiştirme bağlamında malzeme yapılmak isteniyorsak yazık olur, günah olur, vicdanları sızlatır. Bunca eğitimcinin yatırımlarına yazık olur. Asıl dar gelirle vatandaşların yoksul çocukları mağdur olur” yanıtı verdi.
Özel, 1 milyon tweet’in dershanelere destek için bir günde atılıdığını belirterek, öğrenci ve velilerin dershanelerin kapatılmasını istemediklerini söyledi. Özel, “Geriye mi gitmek isteniyor. Çocuklar daha güzel okulları kazanmasın mı? Biz dengesizliği dengeye kavuşturan yapılarız” diye konuştu.