MERKEZİ Bursa’da bulunan Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Derneği’nin Başkanı Paşa Alihan, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmanın ortasında kalan 18 bin Ahıska Türkü'nün hayatınının tehlike altında olduğunu söyledi. Türkiye'nin, Suriye'den gelenlere kucak açtığını söyleyen Alihan, "Aynı yardım çabası bize de gösterilsin istiyoruz" dedi.
Ukrayna’da, Rusya ve Ukrayna yanlıları arasında yaşanan çatışmalar bölgedeki 18 bin Ahıska Türkü'nü de etkiliyor. Slavyansk, Donetsk ve Luhansk kentlerinde yoğun olarak yaşayan Ahıska Türkleri’nin bir yurdu bulunmadığı için kaçamadığını söyleyen Sürgüne Uğramış Ahıska Türkleri’nin Haklarını Koruma Derneği’nin Başkanı Paşa Alihan, orada yaşayanların 1989 yılında Özbekistan faciasından sonra Ukrayna’ya göç ettiğini kaydetti. Bu kişilerin birçoğunun kimliğinin dahi olmadığını ifade eden Alihan, "Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik savaşa dönüştü. Uçaklar şehirleri bombalıyor. Birkaç gün önce yaşanan bombalamada 4 Ahıska Türk’ü yaşamını yitirdi. 8 yaralı var. Artık onlarla telefonla bile iletişime geçemiyoruz. Son durum hakkında bilgimiz yok. Artık Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinden medet umuyoruz" diye konuştu.
Ahıska Türkleri’nin Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilmesini isteyen Alihan, Suriye’den göç edenlere yardım için oluşturulan kampların onlara da kurulabileceğini söyledi. Yardım için her kapıyı çaldıklarını belirten Alihan, şunları söyledi:
"70 yıldır mülteci gibi yaşıyorlardı. Şimdi yine ortada kaldılar. Bu soruna çözüm bulmak için Ankara’da milletvekilleriyle görüştük. Dışişleri Bakanlığı, Göç Bürosu’na gittik. Bütün bakanlar ya yurt dışında ya da toplantıda. Sadece not alıyorlar ve 'Tamam ileteceğiz' diyorlar. Suriye’den kimliksiz, kaçak olarak gelen mültecilere Türkiye kucak açtı. Aynı yardım çabası bize de gösterilsin istiyoruz. Biz günlerdir Ankara’da meclisin kapısını aşındırarak yardım için cevap almaya çalışıyoruz. 'Meclis dışı gündem olarak konuşulacağı' cevabını alıyoruz. Günlerdir oyalanırken Ahıska Türkleri orada ölüyor. Biz bir an önce harekete geçilmeli. Daha fazla can kaybı yaşanmasın. Ahıska Türkleri kimlikleri olmasa da Türkler. Yardım bekliyorlar. Neden hala harekete geçilmediğini anlayamıyoruz."
Türkiye’de yaşayan Ahıska Türkleri’nin bir aileye bakabileceğini dile getiren Paşa Alihan, seslerini duyurmak için 8 Haziran’da Fomara’da eylem yapacaklarını söyledi.

SÇ(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)