MARDİN'in Derik İlçesi'nin maskotu oldukları için ilçe meydanında heykelleri dikilen zihinsel engelli kardeşlerden 81 yaşındaki Hatip Önen, yanarak öldü.
Derik İlçesi'nde, 'Heto' olarak bilinen zihinsel engelli Hatip Önen, Dağ Mahallesi'ndeki müstakil evinde çıkan yangında yanarak yaşamını yitirdi. Doğuştan zihinsel engelli olan ve ilçenin maskotu haline gelen Önen kardeşlerden, Ramazan Önen, 15 yıl önce yaşamını yitirmişti. İlçe halkının talebi üzerine ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Meydanı'nda heykelleri dikilen kardeşlerden Hatip Önen'in de, yangında yaşamını yitirmesi ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
Ağabeyi Hatip Önen ile birlikte babadan kalma evde yaşayan 73 yaşındaki Abdulvahap Önen, ağabeyini kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadığını belirterek, "3 kardeştik. Büyük ağabeyim 15 yıl önce rahmet etti. Biz hiç evlenmemiştik. Ben ve ortanca ağabeyim ile birlikte yaşamaya devam ettik. Son zamanlarda gözlerini de kaybetmişti, hastaydı, bu yüzden evde sürekli yatakta kalıyordu. 2 gün önce hırsızlar evimize girmişti. Ben de o gün emniyete şikayette bulunmuştum. Bugün emniyetten beni çağırmışlardı. İfade vermek için mahallemizin muhtarı Aziz Söylemez ile birlikte saat 15.00'da emniyet amirliğine gittik. Daha oradayken telefon açtılar, evimizde yangın çıktığını söylediler ve ağabeyiminde da içerde olduğunu, bağırarak yardım istediğini ilettiler. Muhtarla birlikte eve kadar koşarak geldik. İçeri giremeyince itafaiyeyi aradık. İtfaiye gelip yangını söndürdü. Eğer ben emniyete gitmeseydim ağabeyim yaşayacaktı" dedi. Polis ekipleri ve Cumhuriyet Savcılığı'nın olay yerinde yaptığı incelemeden sonra, Hatip Önen'in cesedi, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.