BURSA’nın Karacabey İlçesi’nde amatör balıkçının oltasına takılan bir balık türü ilgi odağı oldu. Kuzey Amerika türlerinden olduğu sanılan ve akvaryumlarda beslenen ‘chiclid’ türleriyle uzaktan akraba olduğu bilinen renkli balık görenleri şaşırtıyor.
Karacabey yakınlarındaki Karadere’de avlandığı sırada oltasına takılan balığı gördüğünde ilk başta zararlı olabileceğini düşünen Bahadır Karakılıç, balığı kovaya koyarak muhafaza altına aldı. Karakılıç, balığı doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş’e gösterdi. Karacabey’de son yıllarda farklı cins balıkların ağlara ve oltalara takıldığını anlatan doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, amatör balıkçının yakaladığı renkli balığı incelemesi sonrasında İngilizce ismi ‘Pumpkinseed’ olduğunu tespit ettiği balığı Karacabey Belediyesi’ne bağlı Çamlık Sosyal Dinlenme Tesislerindeki bir akvaryuma bıraktığını söyledi.
Balığın dereye nasıl geldiği konusunda çeşitli ihtimaller bulunduğuna işaret eden Tüydeş, işgalci tür olduğu sanılan ve ilçe sularında sonradan yer alan renkli balığın, son yıllarda artan çeltik ekimleriyle birlikte ortaya çıkmasının bir çiftçi tarafından salınmış olabileceği şüphesini doğurduğunu anlattı. Çeltik tarlalarındaki ekili ürünlerde çıkan parazitleri yok etmek amacıyla bu balığın sulara üremesi için salınmış olabileceğini belirten Alper Tüydeş, balığın bilinçsizce doğaya salınmış olabileceğini de hatırlattı.

AF(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)