ULUSLARARASI DEPREM SEMPOZYUMU Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin yıl dönümünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) organizesiyle Uluslararası Van Depremi Sempozyumu düzenlendi. Rescate Otel'deki sempozyuma başta Türkiye olmak üzere, ABD, Almanya, İsviçre, Japonya, Yunanistan, Yeni Zellanda, Kanada, İran, Irak gibi birçok ülkeden 150 bilim insanı katıldı. 150 bildirinin sunulacağı ve 3 gün sürecek sempozyumun açılış konuşmasını YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal yaptı. Rektör Prof.Dr. Battal, depremde panik yapmadan krizi yönetmenin önemine dikkat çekerek, Van depreminde YYÜ olarak başarıyla krizi atlattıklarını söyledi. Daha sonra YYÜ'nün depremde yaptığı çalışmalar sinevizyonla izletildi.
"1999 DEPREMİ SONRASI TECRÜBEMİZ GELİŞTİ" Sempozyumda konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, 1999 depremi ile Van depremi arasındaki süreçte tecrübenin nasıl geliştiğini anlattı. Depremin Türkiye'ye has bir olay olmadığını belirten Vali Doğan, şöyle dedi:
"Van Depremi öncesi son tecrübemiz 1999 Marmara depremiydi. Bu 2 depremi mukayese ettiğimiz takdirde bu konudaki tecrübe birikimimizin ne kadar geliştiğini görmüş oluruz. Aslında temel problemin afete nasıl müdahale edildiği olmadığını, afete nasıl hazırlanmakla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Afetle ilgili temel problemimi yapı stoğumuzun yeterli teknik şartları taşımaması, imar planlarının istenilen teknik şartlarla muhafaza edilememesinde aramamazı gerekiyor. 1999 ve sonraki depremlerde afetlere müdahalede yüksek tecrübe ve kurumsal birikim sağladık. Bizim birinci önceliğimiz mutlaka afte hazırlık aşamasında kentlerimizin rehabilite edilmesidir. Orada başarılı olamazsak, afet müdahalelerde başarılı olsak da istediğimiz neticeleri almamız imkansız." 
"VAN DEPREMİYLE DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK" Van depremi sonrası yapılan iyileştirme çalışmalarıyla Türkiye'nin dünyaya örnek olduğunu belirten Vali Doğan, "Bu ölçekte etkili ve yıkıma neden olan depremlerde diğer ülkeler Türkiye gibi başarılı olamadı. İlk olarak çadır kentler kuruldu. Türkiye bunun gelişen teknoloji nedeniyle kabul edilmeyeceğine karar verdi ve konteyner kent uygulamasına döndü. Van'da 30 bin konteynerde 175 bin insan ikame edildi. Dünyada ilk kez afetzedeler konteynerlerde misafir edildi. Afetin birinci yılında kalıcı konutlar tamamlanarak afetzelere teslim edildi" dedi. Daha sonra bilim insanları mühendislik, yer bilimleri, mimarlık, sosyoloji ve tıbbi destek konularında bildirilerini sunmaya başladı.