Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Valisi Hüseyin Aksoy, çok yetersiz olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin kente yakışmadığını belirterek, yeni müze binası yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi. Vali Aksoy, Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü binasının bulunduğu alana yeni müzenin yapılacağını belirtti.
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 2013 yılı verilerine göre Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde kayıtlı 7 bin 443 arkeolojik ve etnografik eser bulunurken bunlardan sadece 1669'unun teşhir edildiği belirtildi. Müze binasının kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle 5 bin 774 tarihi eserin ise depoda muhafaza ediliyor. 32 yıl önce açılan, bugüne kadar aynı binada hizmet veren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin kapalı ve açık alan mekanlarının yeterli olmaması nedeniyle tarihi eserlerin teşhir edilemediği için depoda bekletildiği belirtildi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin Samsun’a yakışmayan ve yetersiz bir müze olduğunu belirterek, "Eserlerin sergilenmesi noktasında da bazı sıkıntıları var. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyemiz arasında bir protokol çerçevesinde bununla ilgili bir çalışma öngörüldü. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu konuyu gündemine aldı. Zannediyorum yer konusunda da belirli bir ön çalışma yapıldı. Bu da kent merkezinden fazla uzaklaştığımızda insanların müzeye gitme durumu biraz daha zayıflatıyor. Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü binasının bulunduğu yer müze yapılabilir. Bu müdürlüğümüz içinde şehrin doğusunda bir bina yapılabilir. Bu konuda ön görüşmeler var" dedi.
Büyükşehir Belediyesi ile bakanlık arasındaki temasların devam ettiğini dile getiren Vali Aksoy, "Belirli bir mutabakat sağlandı. Müze yapımına da orada başlanacak. Büyükşehir Belediyemizde burada elini taşın altına koyacak. Kentin böyle bir müze ihtiyacının karşılanması konusunda belirli bir aşamaya gelindi" diye konuştu.

YK(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)