Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Arkeoloji ve Etnografya Müzesi tarafından 18 yıl önce bulunan ve yer olmadığı için depoda saklanan 2 bin yıllık mozaiğin restorasyonu tamamlandı. Mozaikte çeşitli bitkisel ve geometrik şekillerin bulunduğu belirtildi.  
İlkadım İlçesi'ndeki Amisos Antik Kenti'nde 1996'da Arkeoloji ve Etnografya Müzesi tarafından yapılan kurtarma kazısı sonucunda, Geç Roma Dönemi'ne ait yaklaşık 2 bin yıllık mozaik ortaya çıkarıldı. 50 metrekarelik mozaik kazı sonrasında bulunduğu yerden alınarak müzeye götürüldü. Müzede sergilenecek yer olmadığı için mozaik depoda saklanmaya başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan girişimler sonrasında teknik eleman desteği sağlandı ve mozaikler depodan çıkarılarak 6 ay önce restore edilmeye başlandı. Yapılan ilk çalışmaların ardından ikinci restoranyon çalışması da geçtiğimiz hafta yeniden başlatıldı. Yaklaşık bir hafta süren çalışma sonrasında mozaiğin restorasyonu tamamlandı. Çeşitli bitkisel tasvirler ve geometrik şekillerin bulunduğu mozaik restorasyonla birlikte yeniden gün yüzüne çıkmış oldu. 
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Muhsin Endoğru, son restorasyon çalışmasının da bitirilmesiyle birlikte mozaiğin depo dışında müzede oluşturulan bir alanda muhafaza edileceğini belirterek, "İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü'nden gelen 4 kişilik bir ekip titizlikle çalışmasını sürdürdü. Gerekli çalışmaları bitirip mozaiği sergilenecek duruma kavuşturduk. Şu an teşhir edilmeye hazır ancak müzemizde kapasite yetersizliğinden yer olmadığı için uygun bir alanda korunaklı bir şekilde saklayacağız" dedi.

YK(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)