ADALET Bakanlığı tarafından Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında Türkiye genelinde uygulamaya konulan elektronik kelepçe Denizli’de 42 yaşındaki Orhan Demirtan'la başladı. Ayak bileğine elektronik kelepçe takılan Demirtan, Denizli'de bu sistemin uygulandığı ilk hükümlü oldu.
Türkiye’de şu anda 600’e yakın hükümlüde bulunan elektronik kelepçe, geçen Pazartesi günü Denizli’de de kullanılmaya başlandı. Elektronik kelepçeyi ilk kullanan kişi ise 4 yıl 2 ay hapis cezası alan Orhan Demirtan oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Demirtan, 2000 yılında gasp suçlamasıyla polis tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. Yaklaşık 2 ay cezaevinde yatan Demirtan, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 36 yıl hapis istemiyle yargılandı. Daha sonra cezaevinden tahliye olan Demirtan, yargılandığı davadan beraat etti. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği beraat kararını bozmasının ardından, Demirtan, geçen yıl Mart ayında yeniden tutuklanarak cezaevine konuldu. Tekrar yargılanan Demirtan, bu kez 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezasının 10 aylık bölümünü cezaevinde geçiren Demirtan, daha sonra Denetimli Serbestlikten yararlanmak üzere cezaevinden tahliye edildi. Cezasının geri kalanını ise evinde ayağına takılan elektronik kelepçeyle geçirmesi kararlaştırıldı. Denetimli Serbestlik uygulamasıyla birlikte cezasını evinde çekmeye başlayan Demirtan her gün karakola giderek imza da atacak.
Gündüzleri ayağında kelepçeyle belirlenen bölgenin dışına çıkmamak şartıyla gezebilen ancak geceleri saat 21.00 ile 07.00 arasında evinde olmak zorunda olan Demirtan, sürekli GPS yöntemiyle izleniyor.
Orhan Demirtan, kelepçe uygulamasıyla hayatının rahat olduğunu belirterek, “Kelepçe takılmadan önce her gün kapıma polis geliyordu. Mahalledeki komşular, farklı düşünüyor, çocuklarım da bundan etkileniyordu. Ben de elektronik kelepçe uygulamasını araştırarak müracaatta bulundum. Bu müracaatım olumlu karşılandı ve Denizli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar, kelepçeyi ayak bileğime taktı. Denizli’de elektronik kelepçe uygulaması ilk defa benimle başladı. Bu uygulama bizleri bir nebze de olsa da rahatlattı. Şu anda evde bir merkeze bağlı ana bir kutu var. Bir de ayağımda kelepçe” dedi.
Demirtan, izinsiz evden dışarı adımını atarsa, firar etmiş sayılacak ve polis tarafından yakalanacak.