DENİZLİ’nin 2014 yılı Ocak ayı ihracatı, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kayıtlarına göre geçen yıla göre yüzde 14 artış göstererek 267 milyon dolara çıktı.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 2014 yılı ocak ayının ihracat rakamlarını açıkladı. Kocasert, Türkiye ihracatının ocak ayında geçen yıla göre yüzde 9.6 artarak 12 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, Denizli’nin ihracat artışına katkı yapan illerden biri olduğunu söyledi. Ocak ayı ihracatının 20 yıllık DENİB tarihinin en yüksek ilk ay rakamına ulaştığını belirten Kocasert, şunları söyledi:
"Türkiye ihracat performansında olduğu gibi, Denizli İhracatçılar Birliği de tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat değerine ulaştı ve geçen yılın ocak ayına göre yüzde 23 oranında artış yakalayarak 206 milyon dolar değerinde ihracat kayda aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre Denizli merkezli firmaların ihracatı ise yüzde 14 oranında artış göstererek 267 milyon dolara ulaştı. Denizli'nin geçen sene yakaladığı rendin devam ettiğini söyleyebiliriz. DENİB rakamları ve Denizli toplam ihracat performansındaki artış oranları ülke genelinin ihracat artış oranının üstünde seyretmeye devam ediyor."
“MERKEZ BANKASI'NI, ZOR SÜREÇ BEKLİYOR”
Dünya ekonomisinde, özellikle ABD ve AB olmak üzere toparlanma sinyallerinin devam ettiğini belirten Kocasert, "Bu süreçte ana pazarlarımız başta olmak üzere, dünya ekonomilerinde bir talep artışı ve dolaylı olarak küresel dış ticaret hacminde bir artış öngörülmekte. Bu öngörüler ışığında ülkemizin ve Denizli'nin ihracat hedeflerine ilişkin olumlu beklentilerin oluştuğunu söyleyebiliriz” dedi.
ABD Merkez Bankası’nın likidite azaltımının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kurlarda yükselişe neden olduğunu belirten Kocasert, “Önümüzdeki dönem, merkez bankalarının birbirini yakından takip ederek, politikalarını oluşturdukları bir süreç olacak. Bu noktada açıkçası Merkez Bankamızı da önemli ve zor bir süreç bekliyor” diye konuştu.
“REKABETÇİ KUR DÜZEYLERİNİ İSTİYORUZ”
Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını da değerlendiren DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kurlardaki ani yükseliş karşısında Merkez Bankası beklentilerin de üzerinde keskin bir artış gerçekleştirdi. Gerek Merkez Bankamızın, gerekse FED'in kararlarının piyasaları nereye konumlandıracağını şubat ayının ilk haftasında kestirebileceğimizi düşünüyorum. Biz ihracatçıların kurlarla ilgili durduğu yer her zaman olduğu gibi bugün de belli. Rekabetçi kur düzeylerini istiyoruz, çünkü Türkiye ekonomisinin gelişmesinde en önemli enstrümanın ihracat olduğunu biliyoruz. Ama kurun rekabetçi olması kadar önemsediğimiz diğer husus ise kurun dengeli ve istikrarlı olması. Hareketlerindeki dalga boyu yüksek olan bir kur, bizim için rekabetçi olma özelliğini de kaybediyor. Bu durumda, ne sağlıklı bir maliyet hesabı yapabiliyoruz, ne de müşterimize fiyat verebiliyoruz” dedi.