DENİZLİ Genç İşadamları Derneği Başkanı Melek Sözkesen, Türkiye'nin sakinleşmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sakinleşmesi gerektiğini söyledi. DEGİAD'ın ilk kadın başkanı olan Sözkesen, "Halkın öfkesini ve nefretini beslemek, acılarını önemsizleştirmek, Başbakan'ı hiçbir şekilde iyi bir neticeye ulaştırmayacak" dedi.
Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yazılı açıklama yapan Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı Melek Sözkesen, Türkiye'nin ardı arkası kesilmeyen gösterilerle meşgul olduğunu, aşırı güç kullanan polisle halk arasında yaşanan olaylarda hem polisin, hem vatandaşların yaralandığını ifade etti. İstenmeyen can kayıplarının olduğunu belirten Sözkesen, "Cereyan eden olaylar kadar Başbakanımız'ın olaylar ve ölümlerle ilgili demeçleri bizi sürekli dünya gündemine taşıyor. Bu durum vatandaş olarak onurumuzu zedelerken, dışarıdan ülkemizin riskli görülmesine sebep oluyor. Ülkemiz bu yüzden son zamanlarda riskli ülkeler arasında, iş dünyası ise tedirgin. Her açıklamada polisi ve halkı sakinleştirip barıştıracak tek kuvvetin iktidar olduğunu vurguluyor, olaylar karşısında daha yumuşak, daha insancıl yaklaşımlarda bulunması gerektiğini belirtiyoruz. Ne var ki bugüne dek bu hoşgörülü beyanatla karşılaşamadık. 'Ölen ölmüştür gitmiştir' sözüyle yine kamu vicdanı derinden yaralanmıştır. Halkın öfkesini ve nefretini beslemek, acılarını önemsizleştirmek, Başbakan'ı hiçbir şekilde iyi bir neticeye ulaştırmayacak" dedi.
'POLİSİMİZİN GÖREVİ SUÇLUYA MÜDAHALEDİR'
Yaşanan olaylarda yolların, işyerlerinin, araçların zarar gördüğünü kamu mallarının heba olduğunu vurgulayan Sözkesen, canı yanan her iki tarafın da Türk vatandaşı olduğunu hatırlattı. Her ikisinin kaybının milletin ortak acısı olduğunu ifade eden Sözkesen, şöyle devam etti:
"Polisin göstericiye müdahale görevinin sınırlarını bilememesi, rastgele açılan ateş sonrası bir ibadethane bahçesinde cenazesiyle meşgul yurttaşımızın yaşamını yitirmesini kabullenmek, bunu affetmek, mazur görmek imkan ve insanlık dışıdır. Bunu açıklayacak bir görev yoktur. Polisimizin görevi suçluya müdahaledir, rastgele ateş açmak, mazluma zarar vermek değil. Biz, hem halk hem polis zarar görmemeli diyebiliyorken, Başbakan'ın sadece polisi savunup, onun mağduriyetini anlatması insaflı ve anlaşılır değildir."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm halkın Başbakan'ı olduğunu belirten Sözkesen, abartılı güç kullanımını engelleyip, halkı sakinleştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Sözkesen, "Halka açtığı ateşle, sıktığı sular ve attığı gaz fişekleriyle zarar veren polisin kollanmaması gerekir. Geç de olsa Soma'da vatandaş tekmeleyen danışmanın görevine son verilmesi buna iyi bir örnektir. Muhalefetin de ölümler sebebiyle iktidarla zıtlaşması, halkın galeyanını artırmaktadır. Muhalefet elbette yönetimi eleştirecektir ama eleştiriler kişiselleştirilmeksizin, düzenlemeler eleştirilmelidir. Acılar, parti liderlerinin birbirlerine söylenmelerinde malzeme edilmemelidir" diyerek Başbakan'ı ve muhalefeti sakin olmaya davet etti.

ONB(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)